Ögonsjukdomar

Här kan du läsa om olika krav som finns för registrering av resultat av ögonundersökningar och hur du gör när du ska ögonlysa din hund (beställa ögonlysningsremiss ECVO). Du hittar även information om de vanligaste ögonsjukdomarna.

Ögonhälsa hos hund

Resultat av ögonundersökningar registreras centralt för samtliga raser. För officiellt undersökningsresultat krävs att hunden är id-märkt. Endast veterinärer med speciell kompetens får utföra ögonlysningen.

För vissa raser krävs att båda föräldradjuren är ögonundersökta för att avkomman ska registreras hos Svenska Kennelklubben. Undersökningen ska vara utförd inom ett (1) år före parning. För information på rasnivå, se gällande registreringsregler

Från och med den 3 februari 2025 har de svenska veterinärerna övergått till att använda det europeiska ECVO-intyget vid ögonlysning. För dig som ska ögonlysa din hund innebär det bland annat att remiss nu måste beställas innan du bokar tid.

Beställ remiss innan ögonlysning

Ska du ögonlysa din hund måste remiss beställas på Mitt SKK innan ögonlysningen bokas.  Den heter Ögonlysningsintyg ECVO och du hittar den under rubriken E-tjänster på Mitt SKK. För att beställa remissen behöver du logga in med Bank-ID. Kostnaden är 100 kr/remiss.

Har du redan bokat tid för ögonlysning går det under uppstartsfasen bra att boka remiss fram till ögonlysningsdagen. Vi rekommenderar dock att du beställer remissen så snart beställningssidan öppnas för att vara säker på att remissen finns på plats innan ögonlysningen.

Har du inte Bank-ID? Kontakta oss på ecvo@skk.se eller 08-795 33 66 mån, ons, fre så hjälper vi till med en manuell beställning. Räkna med en handläggningstid på cirka 2 veckor så var ute i god tid.

Ögonlysningsresultat

24 timmar efter att veterinären har registrerat resultaten kan du som beställare av ögonlysningen ladda ner en pdf-fil med resultaten på Mitt SKK. En komplett pdf-fil med alla uppgifter finns för nedladdning från Mitt SKK i 6 veckor. Därefter finns enbart en anonymiserad fil (utan beställarens uppgifter) med hundens uppgifter och resultat.

Ögonlysningsresultaten visas även på SKK Hunddata/Avelsdata, precis som tidigare. En nyhet är att vi även kommer att kunna visa intyget som pdf på Avelsdata. Denna funktion är under utveckling och lanseras senare.

Hitta ögonlysare

Svenska sällskapet för veterinär oftamologis webbplats hittar du kontaktuppgifter till veterinärer med speciell kompetens att påvisa ärftligt betingade ögonsjukdomar, sök under rubriken "Hitta ögonlysare". 

Ögonsjukdomar

Här har vi listat information om olika ögonsjukdomar hos hund inklusive avelsrekommendationer. Klicka på respektive sjukdom för att läsa mer. För hund ögonlyst före 3 februari 2025 gäller tidigare avelsrekommendationer. Klicka på respektive sjukdom för att läsa mer.

Collie Eye Anomaly är en utvecklingsrubbning i ögats bakre segment som kan upptäckas vid ögonlysning redan hos mycket små valpar. De flesta hundar med symtom kan leva ett normalt liv som sällskapshundar utan påtagligt synfel. Däremot påverkas hundens avelsvärde.

Collie Eye Anomaly, CEA, är en avvikelse i ögats utveckling som upptäcktes på 1950-talet. Den fick namn efter den ras där den först påvisades. Förändringen finns i hög frekvens hos collie och shetland sheepdog både i Sverige och i andra länder. CEA förekommer även hos australian shepherd, border collie och lancashire heeler. I de två sista raserna är frekvensen lägre. 

Colobom som är ett delsymtom vid CEA och förekommer även hos basenji, men utan de övriga symtom som är typiska för CEA. Det är idag inte känt om den sjukdomen är besläktad med CEA. Udda fall av colobomlika förändringar ses sällsynt i hundar av helt andra raser, till exempel retrievers.

Delsymtom

Flera olika delsymtom ingår i CEA. CRD (ChorioRetinal Dysplasi), CH (choroidal hypoplasi) och colobom. Sekundära följdsymtom är blödning och/eller näthinneavlossning.

CH och CRD

Choroidal hypoplasi (CH) är en missbildning i ögat åderhinna. Chororetinal dysplasi (CRD) är en missbildning i ögats åderhinna (choroidea) och näthinna (retina). Diagnosen ställs bäst vid ögonlysning av unga valpar. Ju tidigare undersökningen görs desto säkrare kan man påvisa förändringen. 

Av praktiska skäl görs undersökningen sällan före 8-10 veckors ålder. Varefter hunden blir äldre kan förändringen döljas, ”maskeras”, bakom spegelcellerna, det cellager i åderhinnan som gör att hundars ögon skimrar i mörker. 

CRD är formad som en tårtbit och är lokaliserad till tinningsidan av ögat. I de förändrade områdena är synen troligen nedsatt. Överlappning mellan de två ögonens synfält gör att hunden kan fungera normalt även om den har blinda områden i båda ögonen.

Colobom

Colobom är en onormal grop i eller bredvid synnerven och bildas under ögats tidiga tillväxt. Storleken kan variera både i sidled och på djupet. De flesta colobom omfattar bara en del av synnerven men ett riktigt stort colobom kan sällsynt inbegripa hela synnerven och ett fåtal fall bilda en ärtstor utbuktning bakom ögat. Vid ögonlysning av små valpar kan man ofta, men inte alltid, upptäcka colobom. Synnerven och ett eventuellt colobom hos en valp kan ändra utseende under uppväxten, både till det sämre och till det bättre. Därför rekommenderas att åtminstone avelsdjur av riskraserna undersöks som vuxna, före sin första parning.

Colobom kan orsaka blödning och/eller avlossning av näthinnan som ses vid ögonlysning. En mindre avlossning kan läka ut så näthinnan fäster tillbaka och utseendet normaliseras. Total näthinneavlossning och omfattande blödning leder till blindhet.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med choroidal hypoplasia (CH)/chorioretinal dysplasia (CRD) används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

En hund med diagnosen coloboma and other defects (retinal detachment, haemorrhage), colobom och andra defekter (näthinneavlossning, blödning) som följd av CEA ska inte användas i avel. 

Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.

Med katarakt menas en grumling i linsen, ibland används även ordet gråstarr. I ögonprotokollets vänstra spalt noteras kongenitala (medfödda) katarakter, sådana katarakter anses vara antingen medfödda och/eller som har uppstått innan hunden nått tolv veckors ålder.

Om en valp föds med total katarakt så saknar den syn, den går in i saker, är klumpig och hänger inte med övriga i kullen. Hundar med medfödd katarakt har ofta flera olika missbildningar i sina ögon och hela kullen bör ögonlysas innan försäljning.  

Arvsgång

Arvsgången för katarakt varierar mellan olika raser.  Om du vill veta mer så kan det finnas mer information om din ras på ECVOs webbplats.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.

Sjukdomsbeskrivning

Grumlingen i linsen namnges utifrån var den sitter. En kortikal katarakt sitter i de yttre delarna av linsen, en nukleär katarakt i linsens inre delar och den bakre polära katarakten på linsens baksida. Utöver dessa katarakter så finns det även andra grumlingar i linsen som inte längre bedöms vara en katarakt.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med kortikal katarakt, bakre polär katarakt eller nukleär katarakt ska inte användas i avel. 

När en hund med diagnosen other opacities används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Corneal dystrophy är ett samlingsbegrepp för defekter i hornhinnan som leder till en grumling som kan medföra nedsatt syn och smärta.

Cornea, eller hornhinnan som det heter på svenska, är ögats yttersta lager och dystrofi betyder otillräcklig utveckling. Det finns fyra olika lokalisationer vid cornea dystrophy som anger var i hornhinnan som förändringen sitter. 

Epithelial corneal dystrophy sitter i det yttersta lagret av hornhinnan, stromal i det mellersta lagret och endotelial i det innersta lagret. Macular corneal dystrophy ses som förtätningar i det främre stromat och är progressiv.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med epithelial eller stromal corneal dystrophy används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar med rutan severe ikryssad och/eller tecken på smärta ska hunden inte användas i avel.

Epithelial och stromal corneal dystrophy antas vara ärftlig hos siberian husky och shetland sheepdog. En hund av någon av dessa raser med den här diagnosen ska inte användas i avel.

Endothelial dystrophy ses framför allt hos chihuahua, boston terrier och tax. Sjukdomen antas vara ärftlig och en hund av någon av dessa raser med den här diagnosen ska inte användas i avel. 

Macular corneal dystrophy ses framför allt hos labrador retriever, där sjukdomen antas vara ärftlig, så en hund av den rasen med den här diagnosen inte ska användas i avel. 

Distichiasis och ektopiska cilier är ögonhår som växer på fel sätt. Distichiasis växer ut genom ögonlockskanten i stället för att växa genom ögonlockets hud på utsidan. Om håren är mjuka behöver det inte ge några besvär men om de är kraftiga eller väldigt många så kan de orsaka irritation av varierande grad och orsaka rinniga ögon eller till och med skador på hornhinnan. 

Ektopiska cilier är felväxande hårstrån som växer ut på insidan av ögonlocken. De skapar ofta irritation som smärta, rinniga ögon och smärtsamma sår på hornhinnan. De behöver ofta åtgärdas kirurgiskt. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

 

Vid ektropion sluter inte ögonlocket mot ögat och ögonlocket viks eller faller ut så hunden får hängande ögonlock. När ögonlocken hänger exponeras slemhinnan och kommer i kontakt med luften vilket leder till att slemhinnan torkar och kommer i kontakt med sådant den inte ska. 

När ögonlocket inte sluter an mot ögat så leder det till att blinkfunktionen inte fungerar optimalt: När hunden blinkar så ska tårvätska och oönskade partiklar sköljas bort vilket leder till att ögat exponeras för allergener som dammkvalster, sporer och pollen. Den konstanta irritationen kan leda till att det lokala immunförsvaret orsakar en kronisk konjunktivit, dvs kronisk inflammation i ögats slemhinnor.

Macroblepharon/makroblefaron 

Med makroblefaron menas att ögonlocken är oproportionerligt stora och det finns två olika varianter som drabbar olika raser. 

Hos brakycefala raser med rund ögonlocks öppning, utstående ögon och synlig ögonvita ses en form av makroblefaron. Här ligger ögonlocken spända mot ögat och eftersom ögat är utstående så kan de inte sluta ögat helt vilket. När en brakycefal hund med makroblefaron sover kan ofta ögat ses i en horisontell springa och ögat och slemhinnan exponeras för luft och torkar ut vilket leder till skador och smärta.

En helt annan variant av makroblefaron ses hos de storvuxna hundraserna och särskilt hos bergs‐ och molosserhundar. Här har ögonlocken fel storlek och sluter inte an mot ögat utan är slappa, rynkiga  och hänger så det inte mot ögat. Här kan både “diamond eye” ses samt entropion och ektopion ses, ofta samtidigt. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

 

Vid ögonlysning undersöks också adnexa det vill säga ögats omgivande strukturer som ögonlock och ögonfransar. Ögonlockens utformning och passform spelar stor roll för ögonhälsan.

Entropion

Entropion innebär en inrullning av ögonlockskanten, beroende på hundens utseende så kan en eller båda ögonlockskanterna vara inrullade och det leder till hornhinnesår och kronisk irritation.

Det finns flera riskfaktorer som påverkar risken att hunden ska drabbas av entropion, till exempel vid grund ögonhåla, utstående ögon, djupt liggande ögon, överskott av hud/underhud, öronens storlek och vikt, stora tunga kinder och läppar, bred skalle, rynkor i ansiktet och brakycefal skallform.

Fyra olika typer av entropion

Beroende på vilken del av ögonlocket och vilket ögonlock som är påverkat så delas entropion in i fyra olika typer.

Medial entropion involverar ögonlocket i inre ögonvrån medan lateral entropion ses i den yttre ögonvrån. Ett inrullat undre ögonlock kallas ventral entropion och ett övre ögonlock dorsal entropion.

Medial entropion är vanligast och drabbar ffa hundar med kort och bred skalle samt kort nos, lateral entropion är inte lika vanlig och ses på medelstora till stora hundar med ovanligt brett mellan ögonen.

Ventral entropion kan ses på hund med djupt liggande ögon medan dorsal entropion kan ses på hundar med tung och överflödig hud.

Trichiasis

Vid trichiasis har hunden ögonfransar som växer in mot ögat och kan då skava mot ögat och orsaka skador på hornhinnan vilket är smärtsamt och i sin tur kan ge följdsjukdomar.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

Uttalande från SKKs Avelskommitté rörande entropion och hundavel.

Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar avkommans hälsa och välbefinnande. För att minska förekomsten av entropion med eller utan kliniska symptom i en raspopulation, måste avelsarbetet påverka de anatomiska förhållanden som kan leda till entropion. Därför bör hundar med anatomiska förhållanden som ökar risken för entropion inte användas till avel.

Följande avelshänsyn ska alltid tas vid val av avelsdjur:

Det är aldrig försvarbart att använda hund till avel som har kliniska problem av entropion på grund av överdrivna anatomiska förhållanden. Inte heller att till avel använda hund som varit föremål för operativa åtgärder med anledning av detta.
Om hund med lindrig form av entropion används till avel får det endast ske i begränsad omfattning. Avelsdjur med lindrig form av entropion ska vara fri från kliniska symptom och får endast paras med hund som inte uppvisar någon grad av entropion.

Trichiasis

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

 

Ögats inre vätskecirkulation är viktig, när en förändring i den iridocorneala vinkeln ses vid ögonlysning så undersöks den vidare genom gonioskopi. 

Pektinatligamentet ingår i ögats inre vätskecirkulation och bildar det ett galler över det viktiga avflödesområdet. 

Diagnos ställs via gonioskopi, dvs där en särskild lins som läggs på hornhinnan. Det finns två typer förändringar som påverkar den iridocorneala vinkeln (ICAA), dels så kan förändringar i pektinatligamentet påverka men även bredden och utseendet på den iridocorneala vinkeln (ICA). 

Hos fostret består pektinatligamentet av ett obrutet vävnadsband. Sent i fosterlivet och under den tidiga valptiden bryts ligamentet normalt upp i fibrer och mellanrum så att det ser ut som ett galler. Genom detta galler skall ögats kammarvätska ständigt flöda så att avflödet från ögat är i balans med produktionen. Om utflödet är otillräckligt stiger trycket inuti ögat och ett smärtsamt tillstånd, glaukom, inträder.

Om fibrerna inte är normalt utvecklade ställer man diagnosen pektinatligamentdysplasi, PLD. I ett lindrigt fall är en del fibrer onormalt korta och tjocka och mer eller mindre sammanväxta medan de flesta fibrerna är normala. I ett riktigt allvarligt fall finns en nästan obruten vävnad med enstaka avflödeshål i stället för gallermönstret. Varje hinder för flödet kan leda till tryckstegring i ögat.

ICAA är predisponerande faktor för primärt glaukom 

Arvsgång

Okänd arvsgång.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. Eftersom sjukdomen är vara progressiv bör gonioskopi påbörjas före 3 års ålder och upprepas var 3e år.

 

Ärftlig avlossning av linsen som förekommer särskilt hos mindre terrierraser, kinesisk nakenhund, lancashire heeler. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel och inte heller dess föräldradjur eller redan producerade avkommor. Syskon som används i avel ska vara ögonlyst fri och paras med hund som är ögonlyst fri från sjukdomen. 

Om det finns validerat DNA-test för sjukdomen hos den aktuella rasen kan nära släktingar användas i avel om de är DNA-testade fria från sjukdomen alternativt är anlagsbärare och paras med en hund som är DNA-testat fri. 

Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

 

Mikropapill och synnervshypoplasi innebär att synnerven är liten och underutvecklad.

Mikropapill är en onormalt liten (mikro) synnerv hos en hund som har synförmåga. Övergångsformer mot synnervshypoplasi kan förekomma.

Underutvecklad (hypoplastisk) synnerv är en ovanlig förändring hos hundar och ger medfödd blindhet. Den del av synnerven som kan ses vid ögonlysning är markant mindre än normalt och omgiven av en mörk ring. Pupillen är vidgad och de reflexer som skall utlösas av skarpt ljus saknas. Spontana sökande ögonrörelser, sökande nystagmus, förekommer.

Förändringen kan vara enkel- eller dubbelsidig. Om den är enkelsidig kan hunden fungera relativt normalt men med nedsatt syn åt den blinda sidan. Gränsdragningen mot mikropapill kan ibland vara svår.

Synnervshypoplasi förekommer i de små pudelraserna samt hos colllie, shetland sheepdog och schäfer. Den genetiska bakgrunden är inte kartlagd. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

 

PPM står för persisterande pupillmembran och är en missbildning i ögats främre segment som kvarstår från fostertiden. Under fostertiden omges den främre delen av linsen av ett nätverk av kärl, och om kärlen inte tillbakabildas som de ska kommer det att kvarstå vävnadstrådar. Vävnadstrådarna kan förutom iris även beröra lins eller hornhinna. 

Persisterande pupillmembran är vävnadsrester från fostertiden som utgår från ögats iris. Vid ögonlysning ses resterna som en eller flera tunna trådar. I ovanliga fall med ett kraftigt PPM kan hela pupillöppningen vara täckt av en spindellik struktur med samma färg som iris.

När vi anger en hunds ögonfärg syftar vi på färgen på ögats iris. De flesta hundar är brunögda, enstaka har gula ögon, mera sällan är hundars iris blå eller flammig. Pupillen är en rund öppning i iris som släpper in ljus till ögats inre. Dess storlek reglerar ljusmängden och pupillen vidgas eller minskas beroende på ljusförhållandena.

Ett membran är en hinna eller ett hölje. Ordet persistera betyder inom biologin stå kvar, bli kvar, fortfara (att finnas) eller fortleva. Med persisterande pupillmembran menas en förändring i anslutning till ögats iris och pupill. Vävnad från fosterlivet har inte avvecklats på normalt sätt. I stället finns strukturer kvar i den främre ögonkammaren, det vätskefyllda utrymmet mellan ögats lins, iris och hornhinna. Förkortningen PPM är allmänt accepterad internationellt.

Små PPM kan ses i många raser upp till cirka 6 månaders ålder. Ofta ses de då som små vävnadstrådar på iris främre yta. De utgår inte från irisens kant utan från en ringformig struktur som kallas collaretten (”lilla kragen”). De kan antingen sluta fritt med ändarna dinglande som stumpar i främre ögonkammaren eller (mer vanligt) gå från en punkt på irisytan till en annan och får då beteckningen PPM iris-iris.

PPM kan också sträcka sig mellan irisytan och hornhinnans (corneas) insida (PPM iris-cornea), mellan iris och linsens framsida (PPM iris-lins) samt mellan iris . PPM laminae kryssas i när en spindelvävsliknande förändring ses, därefter kryssas de strukturer (iris, lins eller cornea) som förändringen sträcker sig mellan. 

Små PPM kan ses hos valpar av alla raser och kan försvinna med tiden. Slutbedömning bör därför inte göras förrän vid 6 månaders ålder avseende PPM.

Upp till 12 veckors ålder kryssas PPM som undermined och ny undersökning ska göras om 3 månader.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med ett mindre omfattande PPM som sträcker sig mellan iris-iris används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftigt PPM iris-iris (kryssad severe på intyg) ska hunden inte användas i avel.

En hund med PPM som sträcker sig mellan iris-cornea eller iris-lins ska inte användas i avel. 

När en hund med PPM med Retrocorneal remnants without strands används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid mer omfattande PPM med Retrocorneal remnants without strands ska hunden inte användas i avel.

När en hund med PPM med fibrotiska mer eller mindre pigmenterade vävnadsrester på baksidan av linskapseln används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

En hund med PPM laminae ska inte användas i avel. 

 

PHTVL/PHPV innebär att rester av ett blodkärlsystem som försörjer ögats lins med näring under fostertiden inte återbildas normalt. Förändringarna graderas från 1 till 6. Ju högre siffra desto kraftigare avvikelse och medföljande sämre synförmåga.

Det är lätt att förstå att PHTVL/PHPV, ibland och vardagligt, kallas för ”bokstavssjukdomen”. Förkortningen PHTVL ska utläsas Persisterande Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis.

Ordet persistera betyder inom biologin stå kvar, bli kvar, fortfara (att finnas) eller fortleva. Hyperplastisk betyder ungefär överutvecklad; att det bildas onormalt många normala celler som gör strukturen större än vanligt. Detta till skillnad från tumörväxt som orsakas av onormala celler.

Tunica vasculosa lentis är ett omfattande nät av blodkärl som omger ögats lins och försörjer den med näring under fostertiden. Normalt ska nätet avvecklas efter födelsen. PHTVL innebär att nätverket är överutvecklat och att rester av blodkärl finns kvar permanent på ögats lins, vanligen längs kanterna och/eller på baksidan.

Förkortningen PHPV står för Persisterande Hyperplastisk Primär Vitreus. Under fostertiden är den primära vitreus en föregångare till den struktur som senare ska utvecklas till sekundär vitreus, ögats glaskropp. Glaskroppen är den gelélika massa som fyller ut större delen av ögats bakre segment.

Om stora rester av linsens nätverk, TVL, eller den primära vitreous finns kvar efter födelsen kan det ge mer eller mindre allvarliga symtom. De kvarstående vävnadsresterna kan ge synproblem. Det kan även uppstå sekundära effekter i form av omfattande blödning i ögat och missbildad lins med utbredd katarakt, grå starr.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med PHTVL/PHPV grad 1 används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

En hund med PHTVL/PHPV grad 2-6 ska inte användas i avel. 

 

PRA (progressiv retinal atrofi) är en fortskridande ärftlig näthinnesjukdom som förekommer i många raser.

Sjukdomsbeskrivning

PRA (progressiv retinal atrofi) är en fortskridande ärftlig näthinnesjukdom som förekommer i många raser. PRA orsakar en progressiv tillbakabildning av cellerna (tappar och stavar) i näthinnan. Symtomen är initialt sämre mörkerseende och nattblindhet, slutstadiet är blindhet.

PRA kan orsakas av olika förändringar i hundens arvsmassa. I en del raser finns flera former av PRA, med olika genetisk bakgrund. Tidiga och sena former finns. De tidiga ger symptom hos valpar/unghundar. De sena ger symptom hos vuxna hundar. Debutåldern varierar mellan och inom raser.

Nedärvning

Många av de kända PRA-formerna har en autosomal recessiv nedärvning, vilket innebär att den drabbade hunden har fått sjukdomsanlaget från båda sina föräldrar. Ögonlysning kan avslöja klinisk PRA, men påvisar inte anlagsbärare eller genetiskt affekterade individer som ännu inte blivit klinisk drabbade. För de PRA-former där den genetiska bakgrunden är känd kan DNA-tester underlätta avelsarbetet (länk till mer information om dessa PRA-varianter och tester finns under "Mer information" nedan).

ERG-undersökning

ERG, Elektroretinogram är en metod för att undersöka om hunden har PRA eller andra sjukdomar i ögonbotten. Hund som ERG-undersökts i Sverige eller Norge vid lägst 18 månaders ålder behöver ingen förnyad undersökning avseende PRA.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel och inte heller dess föräldradjur eller redan producerade avkommor. Syskon som används i avel ska vara ögonlyst fri och paras med hund som är ögonlyst fri från sjukdomen. 

Om det finns validerat DNA-test för sjukdomen hos den aktuella rasen kan nära släktingar användas i avel om de är DNA-testade fria från sjukdomen alternativt är anlagsbärare och paras med en hund som är DNA-testat fri. 

Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

 

Retinal dysplasi (RD) är en felaktig utveckling av näthinnan under fosterlivet och under valpens första tid. 

Vid retinal dysplasi (RD) sker en felaktig utveckling av näthinnan där den inte sitter fast mot choroidea (åderhinnan). Beroende på hur stor del av näthinnan som är påverkad så delas den in i tre varianter av RD, multi-fokal form, geografisk och total. Den diagnos som tidigare hette lindrig retinal dysplasi/näthinneveck ingår numera i den multi-fokala.

Retinal dysplasi är mer vanligt förekommande inom vissa spaniel-och retrieverraser och inom rasen cavalier king charles spaniel. 

En hund med multifokal RD har flera mindre missbildningar i näthinnan som kan upptäckas vid ögonlysning. En hund med den geografiska formen har en större sammanhängande del av näthinnan som är lös och denna förändring ger nedsatt syn, om hunden bara har felaktigt utvecklad näthinna på ett öga så kan hunden fungera relativt bra som sällskapshund. 

Vid total retinal dysplasi så är ögat blint och näthinnan har inte vuxit fast alls och ses flytande inne i glaskroppen. 

Arvsgång

Arvsgången skiljer sig mellan de olika diagnoserna och för olika raser. På ECVOs webbplats finns information om vad som gäller för din ras. Om din ras saknas på listan finns inga publikationer för rasen. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med multifokal eller geografisk retinal dysplasi används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Diagnosen lindrig retinal dysplasi/näthinneveck ingår numera i den multifokala formen. 

En hund med total dysplasi ska inte användas i avel och inte heller dess föräldradjur eller redan producerade avkommor. Syskon som används i avel ska vara ögonlyst fri och paras med hund som är ögonlyst fri från sjukdomen. 

Om det finns validerat DNA-test för sjukdomen hos den aktuella rasen kan nära släktingar användas i avel om de är DNA-testade fria från sjukdomen alternativt  är anlagsbärare och paras med en hund som är DNA-testat fri. 

Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

 

Beskrivning och avelsrekommendationer. Gäller för hundar ögonlysta 2025-02-03 eller senare.

Anophthalmos

Avsaknad av ett eller båda ögonen sedan födseln. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Coloboma

En utvecklingsrubbning där det saknas ett eller flera vävnadsskikt. Ofta är det irisvävnaden och eller synnervshuvudet (papillen) som drabbas men även ögonlock, näthinna  och sclera (ögonvitan) kan drabbas.

Coloboma eyelid: Colobom ögonlock

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Coloboma optic disc (Papilla): Colobom synnervshuvud

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Coloboma retina: Colobom näthinna

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Coloboma choroidea: Colobom åderhinna 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Colobom sclera: Colobom senhinna/ögonvita

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Dermoid

Dermoid är en hudliknande förändring på hornhinnan eller på ögonvitan (vanligast) och ibland även på ögats rosa bindhinna eller i ögonlockskanten.
Dermoid betyder ”hudliknande”, efter det grekiska orden derma som betyder hud och eidos som betyder liknande. Dermoid kan förekomma på hornhinnan eller på ögonvitan och även på ögats rosa bindhinna eller i ögonlockskanten.

Förändringen uppstår under fostertiden då de olika vävnaderna skall få sina typiska egenskaper.  Öar av felaktig vävnad kan då utvecklas på felaktigt sätt och på fel plats.

En dermoid kan innehålla alla de normala beståndsdelarna från normal hud eller hud som saknar hår eller körtlar. En hårig dermoid på själva ögat kan orsaka rejäla symtom med smärta, tårar och varflöde medan en liten dermoid i ögonlockskanten snarare är ett skönhetsfel och inte besvärar hunden.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med dermoid används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Hypoplasia

Hypoplasi innebär en underutveckling eller ofullständig utveckling av en vävnad eller ett organ, vilket resulterar i att dess storlek och funktion kan vara nedsatt. Hypoplasi kan drabba olika organ i kroppen, till exempel ögon, tänder, inre organ med mera. Symptom och allvarlighetsgrad varierar beroende på vilket organ som påverkas.

Irishypoplasi

Irishypoplasi är en medfödd underutveckling av irismusklerna som påverkar pupillens storlek.

Iris är den struktur vi syftar på när vi anger om en individ är blåögd eller brunögd. Den reglerar ljusinsläppet i ögat genom att dra ihop sig vid skarpt ljus och vidgas i dunkel belysning. Oförmåga att reglera ljusinsläppet kan påverka synförmågan i vissa dagrar.
Det finns olika varianter av irishypoplasi varav flera är mycket sällsynta och inte beskrivs här. Irishypoplasi är en medfödd underutveckling av irismusklerna som framför allt påverkar de muskler som stänger pupillen. Felet gör att den inte kan dra ihop sig på normalt sätt. Pupillen kan också bli excentrisk. Det betyder att den inte längre sitter mitt i iris utan i stället är förskjuten åt ena sidan.

Förändringen ses bäst hos en hund som inte fått pupillvidgande droppar för ögonlysning. Förändringen förekommer huvudsakligen hos blåögda hundar men kan även förekomma hos brunögda. En hund med irishypoplasi kan kisa när den blir bländad av skarpt ljus. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Om kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

Lens

Linshypoplasi är en medfödd underutveckling av linsen. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Choroidea

Choroideahypoplasi är en underutveckling av choroidea, åderhinnan. Åderhinnan är en tunn kärlrik hinna som täcker stora delar av ögonbotten mellan näthinnan och senhinnan. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Lacrimal punctum atresia/micropunctum

Lacrimal punctum är latin för tåröppning och vid lacrimal punctum atresi saknas öppning till tårkanalen och micropunctum innebär att tårkanalsöppningen är mindre än den bör vara. 

I inre ögonvrån finns två tårkanalsöppningar, en i övre och en i undre ögonlocket. De sitter strax innanför ögonlockskanten. Varje mynning är oval och placerad parallellt med kanten. Den är ofta markerad med en svag pigmentrand. Från varje mynning går en liten kort kanal. Efter cirka en centimeter sammanstrålar de båda små kanalerna och bildar en gemensam kanal som efter diverse passager mynnar i näsborren.
Vänster och höger ögas tårsystem är helt oberoende av varandra. Avsaknad av övre tåröppningen ger inga eller mycket lindriga symtom medan avsaknad av den undre tåröppningen ger ökat tårflöde som kan ses som en fuktig rand från inre ögonvrån. Resultatet blir att pälsen missfärgas av en ständig vätskeström, så kallad tårrand.

 Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Lenticonus

Lenticonus betyder i enkel översättning från latinet ”linsstrut”. En medfödd svaghet i linskapseln, linsens hölje, leder till att linsens (vanligen) bakre yta buktar ut på ett onormalt sätt.

Lenticonus ses sällan som ensam defekt utan brukar vara ett delsymtom tillsammans med en eller flera av följande förändringar:

  • defekt i glaskroppen
  • PHTVL/PHPV
  • katarakt
  • persisterande hyaloidkärl

Lenticonus innebär en ökad risk att linsens normalt inkapslade innehåll kan läcka ut i ögat och orsaka skadlig inflammation.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Lentiglobus

Lentiglobus innebär att en del av linsen är mer sfärisk än den ska vara. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Macrophthalmos

Macro betyder stor, macrophtalmos är ett tillstånd där ett eller båda ögonen är större än normalt. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Microphthalmos

Micro betyder liten, microphtalmos är ett tillstånd där ett öga eller 
båda ögonen är mindre än normalt.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Microblepharon

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Om kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel.

Microphakia

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Nictitating membrane, eversion of the cartilage

Brosket i tredje ögonlocket har vikts utåt.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Nictitating membrane, prolapse of the gland

Framfallet tredje ögonlock, så kallat Cherry eye

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Multiple other KP-HED (3 or more anomalies)

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Persistent hyaloid artery, PHA

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

Retinal Dystrophy/RPE65 null mutation

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel och inte heller dess föräldradjur eller redan producerade avkommor. Syskon som används i avel ska vara ögonlyst fri och paras med hund som är ögonlyst fri från sjukdomen. 
Om det finns validerat DNA-test för sjukdomen hos den aktuella rasen kan nära släktingar användas i avel om de är DNA-testade fria från sjukdomen alternativt  är anlagsbärare och paras med en hund som är DNA-testat fri. 

Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Canine multifocal retinopathy (CMR)

Multipla små näthinneavlossningar, syns bäst på unga hundar. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. Observera att det kan finnas DNA-test för vissa raser. 

Ceroid lipofuscinosis (CLN)

Inlagring av olösligt pigment i nervceller i ögat och hjärnan. Leder till atrofi av näthinna och hjärna och åtföljande central blindhet.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. Observera att det kan finnas DNA-test för vissa raser

Chorioretinopathy, primary retinal disease (In Chinese Crested Dog, pigmentary chorioretinopathy).

Chorioretinopati som ses hos cinese crested dog. Övriga raser kan inte få denna diagnos enligt ECVOs guidelines. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Chorioretinopathy, secondary retinal disease with genetic predisposition. (In specific breeds: Border Collie, Flat Coated Retriever and Borzoi, working dog retinopathy).  

Chorioretinopati som drabbar border collie, flat coated retriever och borzoi. Övriga raser kan inte få denna diagnos enligt ECVOs guidelines. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Glaucoma, primary

Primärt glaukom där trycket i ögat är för högt vilket leder till skador på synnerven och synnedsättning eller blindhet.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Keratitis, chronic superficial (CSK)/Pannus

Kronisk ytlig inflammation i hornhinnan vilket leder till kärlinväxt och pigmentering av hornhinnan. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Keratitis, punctate

Inflammation av cornea med små punktformade sår.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Keratoconjunctivitis sicca (KCS) 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Multiple other KP-HED (3 or more anomalies): 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Ocular melanosis

Pigmentering av celler i sclera (senhinnan/ögonvitan) och uvea (åderhinnan). Riskfaktor för att utveckla sekundärt glaukom.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Posterior segment exam not possible

Ögats bakre segment inte går att undersöka. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Retinal Pigment Epithelial Dystrophy, RPED, in specific breed

Pigmentlagret i näthinnan förändras och lagrar in ett fetthaltigt pigment  som cellerna i pigmentlagret inte kan lösa upp. 
Retinal pigment epitelial dystrofi som ses hos engelsk cocker spaniel. Övriga raser kan inte få denna diagnos enligt ECVOs guidelines.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Retinopathy, primary retinal disease. (In specific breeds: Shetland Sheepdog, Swedish Vallhund, Basenji, Labrador Retriever).

Primär retinopati hos shetland sheepdog, västgötaspets, basenji och labrador retriever. Övriga raser kan inte få denna diagnos enligt ECVOs guidelines.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel. 

Uveal Cysts

Cystbildning i uvea. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas. Vid kraftiga förändringar ska hunden inte användas i avel. 

Uveal melanoma

Tumör i uvea, druvhinnan. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund av rasen labrador retriever med denna diagnos ska inte användas i avel. 
Övriga raser: När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Uveitis, pigmentary

En specifik form av inflammation inne i ögat som setts hos golden retriever.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Uveodermatologic Syndrome (UDS)

Mycket kraftig uveit samt avpigmentering av huden. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

En hund med denna diagnos ska inte användas i avel.

Vitreous degeneration (without any sign of lens luxation)

Glaskroppsdegeneration utan tecken på linsluxation.

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Vitreous strands/vitreous prolapsed (without any sign of lens luxation)

Trådar av glaskropp/framfall av glaskropp (utan tecken på linsluxation).

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

(Chorio-) retinopathy, inheritance under investigation

Used in any breed in which a (chorio-) retinopathy is not described as specific; to be mentioned in descriptive comments: 
Retinopati under utredning där arvsgången ej är fastställd. 

Avelsrekommendation för hund ögonlyst 2025-02-03 eller senare

När en hund med denna diagnos används i avel bör den paras med en hund som är ögonlyst fri från samma sjukdom. Om ras- och/eller specialklubb har avelsrekommendationer för aktuell sjukdom bör dessa följas.

Överklaga resultat

Om en hund ögonlysts och tveksamheter eller invändningar mot resultatet föreligger kan ytterligare en bedömning inhämtas enligt nedstående. SKK ska alltid kontaktas innan ny undersökning bokas, för att kunna hänvisa till en ECVO Diplomate. Samt för att få ditt medgivande att ersätta tidigare resultat.

Nivå I

Hunden ska undersökas av en Diplomate of the European College of Veterinary Ophthalmologists (i det följande kallad ECVO-diplomate).

Den nya undersökningen ska ske inom rimlig tid (dagar till veckor) från den första undersökningen. Hundägaren ska upplysa den först undersökande veterinären om sin avsikt att begära förnyad undersökning. Denna veterinär informerar om förfarandet och hänvisar till ECVO-diplomate.

Vid bokning av den nya undersökningen ska hundägaren visa upp föregående ögonprotokoll.

ECVO-diplomate ska inbjuda den först undersökande veterinären att delta i undersökningen. Även ytterligare panelmedlem inbjudes om möjligt.

Nivå II

Om den först undersökande veterinären och ECVO- diplomate inte enas om en bedömning ska hunden undersökas av tre samtidigt närvarande ECVO-diplomates.