Vilken hundtyp passar mig?

För att ditt nya liv som hundägare ska bli så där härligt som du drömmer om är det viktigt att du väljer hundras eller hundtyp med omsorg.

Gruppbild 6 raser

Olika hundraser har olika behov

Hundraser delas in i olika grupper. Antingen på grund av gemensam bakgrund eller gemensamt arbetsområde. Kanske kan detta ge dig lite vägledning när du ska leta efter en hund som passar dig. I vår hundrasguide hittar du mer detaljerad information om de olika grupperna och hundraserna. Där finns även länkar till de olika rasklubbarna, som har ytterligare information om de hundraser du är intresserad av.

Ta reda på så mycket som möjligt genom att läsa på internet och i böcker, besök hundtävlingar och hundutställningar, fråga runt bland olika rasklubbar och kontakta gärna uppfödare av den/de hundraser du är intresserad av för att få mer information.

Tips på hur du kan tänka vid val av hund!

Aktivitet/funktion

Olika hundraser skiljer sig kraftigt åt vad gäller mentala egenskaper och det beror till stor del på vilket användningsområde hundrasen ursprungligen hade och kanske fortfarande har. Många raser kräver mycket motion för att må bra. För andra är det viktigast att få arbeta med nosen och huvudet. Och en hel del raser behöver bådadera. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och tänker igenom hur ditt liv ser ut för att kunna hitta en ras som passar dig och din livssituation.

Stor eller liten hund

Storleksmässigt har hunden den största variationen av alla husdjur, från chihuahuan som kan väga så lite som ett halvkilo som fullvuxen till grand danois med en mankhöjd på 80 cm. En liten hund äter förstås mindre än en stor hund. En stor hund kräver mycket utrymme, såväl hemma som i bilen. Större hundar innebär mer fysisk styrka och det är viktigt att du orkar med en stor och stark hund.

Korthårig, långhårig eller strävhårig hund

Ett annat val är pälsens längd och struktur. Generellt innebär en långhårig päls mer arbete i form av borstning och bad. En strävhårig päls måste i regel trimmas, något som man som nybörjare behöver hjälp med. En korthårig päls är betydligt enklare att hålla ren och innebär att mindre smuts kommer in i hemmet, men den korthåriga pälsen står inte emot kyla lika bra som andra pälstyper (ibland står det "släthårig" men det är samma som korthårig).

Det finns även hundraser utan päls, så kallade nakenhundar. Även om du inte behöver borsta dessa hundar ställer det krav på att du tar hand om huden på olika sätt, bland annat behöver hunden skyddas mot stark sol och kyla. 

Svenska hundraser

Ja, det finns hundraser med ursprung från Sverige, faktiskt har vi tolv stycken! Flera av våra svenska hundraser minskar i antal och för att fler ska få information om de svenska raserna vill vi lyfta fram dem här. De är värda att ta en närmare titt på! För mer information om de svenska hundraserna, läs mer i Hundrasguiden

Jakthunden – jägarens bästa vän!

”Jakthund” är ett brett begrepp, och de raser som ryms inom gruppen skiljer sig mycket åt vad gäller utseende, temperament och hundens behov av tex motion och träning. Hundarna används också i jakt på olika sätt. Som exempel kan nämnas labrador retrievern som apporterar både i vatten och på land, tax och terrier som kan användas för grytjakt,och drever som kan driva räv och hare.

Gemensamt för alla jakthundar är att de har en viktig del i jakten. Med sitt luktsinne och sin jaktinstinkt är de jägarens förlängda arm. Dessutom ska jakthunden fungera som sällskaps-/familjehund då den inte jagar.

En hund som är framavlad som jakthund kommer att besitta de typiska jakthundsegenskaperna (om än i olika grad) vilket hundägaren måste ta  i beaktande. Vissa jakthundar används mest som sällskapshundar idag medan många fortfarande i första hand används för jakt.

I broschyren Jakthundar – vilken ras ska jag välja hittar du mer information och i filmen nedan får du en presentation av de vanligaste jakthundstyperna i Sverige och deras arbetssätt.

Mer om