Dvärgväxt (ITGA10)
Raser: norsk älghund, grå
Laboratorium: Laboklin (Labogen)
Olika former av dvärgväxt förekommer hos flera hundraser. Den dvärgväxt som drabbar norsk älghund, grå och karelsk björnhund är en så kallad oproportionerlig dvärgväxt, även kallad kondrodysplasi. Dvärgväxt hos hund har ofta en autosomal recessiv eller autosomal dominant nedärvning, med varierande genetisk bakgrund hos olika raser.
DNA-testet
Den mutation i genen ITGA10 som orsakar dvärgväxt hos norsk älghund, grå och hos karelsk björnhund har identifierats av forskare inom molekylärgenetik (vetenskapligt underlag finns här). Arvsgången för denna form av dvärgväxt är autosomal recessiv, vilket innebär att den drabbade hunden fått anlag för dvärgväxt från båda sina föräldrar. DNA-testet ger svar på om hunden är normal/fri, anlagsbärare eller genetiskt affekterad av dvärgväxt.
En normal/fri hund har inte ärvt anlaget från någon av sina föräldrar. En anlagsbärande hund har ärvt anlaget från ena föräldern och riskerar därmed att föra detta vidare till sina eventuella avkommor. Anlagsbärare är däremot inte att själva drabbade av dvärgväxt. En genetiskt affekterad hund har ärvt den muterade genvarianten från båda sina föräldrar och förväntas vara dvärgväxt.
Hälsoprogram, nivå 1
SKK/AK beslutade den 22 maj 2024 (AK 3-2024) att bifalla ansökan om central registrering av resultat från DNA-test för dvärgväxt hos norsk älghund, grå. Resultaten avseende dvärgväxt registreras i SKKs databas och publiceras via e-tjänsterna Avelsdata och Hunddata.
Instruktion för provtagning
SKKs DNA-blankett fylls i och undertecknas av såväl veterinär som hundägare. Hundens identitet ska säkerställas vid provtagningen. Laboratorieremissen fylls i och undertecknas av såväl veterinär som djurägare. Blodprovet alternativt svabbprovet skickas tillsammans med laboratorieremissen genom veterinärens försorg till aktuellt laboratorium. Provsvar skickas sedan från laboratoriet till hundägaren.
SKKs blankett behålls av hundägaren och skickas, tillsammans med kopia på provsvaret/certifikatet från laboratoriet, till SKK som centralt registrerar resultatet.