Kennelnamn

Som uppfödare inom Svenska Kennelklubben har du möjlighet såväl som skyldighet att registrera ett unikt kennelnamn, som står som ett prefix framför valparnas namn på registreringsbevisen. Du måste ha ansökt om kennelnamn och betalat ansökan innan du registrerar din tredje valpkull.

Fem rhodesian roidgeback valpar kikar fram över en kant

Ansök om kennelnamn

Att registrera ett unikt kennelnamn är en process som måste gå genom flera steg. Här berättar vi hur ansökan går till.

Du ansöker om kennelnamn och betalar din ansökan via Mitt SKK. Där finns även instruktioner för hur du genomför ansökan. Du kan betala din ansökan med Swish, kort eller faktura.

Det eller de av dina namnalternativ som SKK godkänner skickas till Fédération Cynologique Internationale, FCI, som har sitt huvudkontor i Belgien. FCI gör en liknande kontroll, men denna gång omfattar registret kennelnamn i samtliga FCI-anslutna länder.

När vi fått svar från FCI publiceras namnet på vår webbplats för andra medlemmar att se. Medlemmar har cirka tre veckor på sig att, eventuellt, lämna in protest mot namnet.

Om namnförslagen har avslagits mejlar vi dig och ber dig komplettera med nya alternativ.

Inkommer ingen protest aktiveras namnet och ett kennelnamnsintyg kan laddas ned från Mitt SKK. Nu är det klart att använda kennelnamnet!

Tips & råd

För att göra det lite enklare att ansöka om kennelnamn har vi här samlat några tips.  

  1. Kolla upp redan upptagna namn. FCIs webbplats hittar du namn som redan är godkända/upptagna.
  2. Tänk på att namnen inte ska kunna förväxlas i tal eller skrift. Till exempel bokstaven S och Z, K och C, E och Ä, samt Å och A gör därför ingen skillnad vid bedömningen. Ett tips är att använda två-ordiga kennelnamn, för att på så sätt lättare få igenom ditt förslag, om ett av orden i kennelnamnet alltför mycket skulle likna ett annat.  

  3. Om du vill göra ett namnbyte är det endast möjligt att göra innan du registrerar den första valpkullen med ditt kennelnamn, observera att det tillkommer avgift för namnbyte. 

Kennelkonsulenter

När du har ett kennelnamn och är uppfödare kan du få besök av SKKs kennelkonsulenter. De är ett stöd för dig som uppfödare inom SKKs organisation och besöker dig för att ge stöd och goda råd. På Mitt SKK hittar du dina besöksprotokoll. Om du delar ditt kennelnamn med en annan person kan du även hitta dennes besöksprotokoll där. 

Vanliga frågor om kennelnamn

Handläggningstiden för kennelnamn är normalt cirka 3 månader, men kan även bli längre.

Under sommaren kommer vi att digitalisera processen för ansökan om kennelnamn, det innebär att ansökan om kennelnamn under en övergångsperiod kommer att ta lite längre tid än vanligt, bland annat beroende på att nya kennelnamn inte kommer publiceras på SKKs webbplats under juli och augusti.

Du som ansöker om kennelnamn under sommaren kommer att få besked till hösten, vi tackar för visad förståelse.

Det går bra att vara fler än en innehavare till ett kennelnamn, så kallat delägarskap. Detta innebär att alla ansvarar solidariskt för vad som sker i kennelns namn vad gäller avel, försäljning av hund och hundhållning.

Även om det är fler som är innehavare av ett kennelnamn är det alltid bara en innehavare som är slutlig ägare av kennelnamnet. Att vara slutlig ägare av kennelnamnet innebär att den personen - när som helst - på egen hand kan besluta att ett delägarskap ska upphöra.

För att ansöka om delägarskap, använd blanketten nedan: 

Kennelnamn 3 - blankett (pdf)

På samtliga kullar du eventuellt tidigare fött upp påförs namnet retroaktivt. Den/de som söker namnet och den/de som registrerat tidigare kullar måste vara samma personer.

Till exempel; om X har registrerat en kull med Y och X sedan ansöker om kennelnamn själv, kan inte den gemensamma kullen påföras kennelnamnet.

Inga nya stamtavlor utfärdas till tidigare kullar och du får själv informera dina valpköpare om att de ska använda ditt kennelnamn i officiella sammanhang där deras hund deltar. Det kommer att framgå på SKK Hunddata att kennelnamnet påförts tidigare kullar.

Det går att byta namn mot en administrativ avgift, men det måste du göra innan det finns någon valpkull registrerad med kennelnamnet. Du betalar avgiften och ansöker om nytt namn via Mitt SKK genom att logga in, välja ”Min kennel” och därefter följa de instruktioner som finns där.

Avgifter för kennelnamn 

Nyregistrering, kennelnamn – 2 990 kronor

Namnbyte, kennelnamn  –  1 850 kronor

Överlåtelse, delägarskap, kennelnamn – 1 850 kronor

Dubblett av diplom för kennelnamn – 120 kronor

Berätta om din uppfödning

På tjänsten Köpahund kan du marknadsföra ditt kennelnamn och din uppfödning. Du loggar enkelt in som uppfödare med Bank-ID och skapar din uppfödarsida helt gratis!

Har du frågor?

Uppfödarservice svarar gärna på dina frågor om kennelnamnsansökan. 

E-post: kennelnamn@skk.se
Telefon: 08-795 30 47

Mer om kennelnamn

  • Kennelnamnsregler

    Svenska Kennelklubbens kennelnamnsregler tar bland annat upp vilka regler som gäller vid val av och ansökan om kennelnamn, liksom vad som gäller vid byte av namn, överlåtelser, utträde med mera.

    Läs mer
  • Nya kennelnamn

    Här hittar du kennelnamn som nyligen godkänts av FCI. Under en period har du som medlem möjlighet att lämna en eventuell protest mot dessa.

    Läs mer
  • Ändrade kennelnamn

    Här hittar du en lista över förändringar i kennelnamn som skett nyligen. Det kan till exempel vara utträden, delägarskap och överlåtelser. Listan uppdateras månadsvis.

    Läs mer