Header
SKK hem

Welsh springer spaniel

Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Rasen är av mycket gammalt ursprung. Rödvita spaniels har funnits i Wales i många hundra år och finns omnämnda i skrift redan på 1300-talet. Rasen erkändes 1902 av engelska kennelklubben. Den kom till Sverige under 1960-talet och har sedan dess stadigt och i lagom takt etablerat sig. Det registreras cirka 600 welsh springer spaniel per år i Sverige.

Användningsområde

Welsh springer spaniel är en stötande och apporterande hund och användes från början huvudsakligen till jakt på fågel och småvilt. Numera är den även en allsidig och sportig hund. Rasen har god spårningsförmåga och arbetslust och lämpar sig väl som spårhund. Den är anpassningsbar och lämplig till en mängd hundsporter.

Hälsa

Generellt är rasen mycket sund. Allvarliga problem är inte vanligt förekommande.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en mycket alert och aktiv hund som trivs bra om den får stå i centrum. Den är vänlig, samarbetsvillig och mår bäst av att få meningsfulla uppgifter att utföra. En welsh springer spaniel ska aldrig vara aggressiv eller nervös.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är cirka 48 cm och cirka 46 cm för tikar. Kroppen ska vara stark och muskulös utan överdrifter. Huvudet ska vara proportionerligt med lätt välvd hjässa och tydligt markerat stop. Öronen är relativt små, måttligt lågt ansatta och hänger tätt intill kinderna. Pälsfärgen är djupt röd och vit. Pälsen ska vara slät och silkeslen.

Pälsvård

Regelbunden pälsvård krävs. Främst behöver pälsen på tassar och kring öronen trimmas cirka 3-4 gånger per år. Det är inte mer krävande än att hundägaren själv med lite vana kan sköta detta.

Övrigt

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.