Weimaraner, korthårig

Elegant, snabb mångsysslare som syns

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Weimaraner är en jakthund och tillhör gruppen stående fågelhundar som söker upp viltet, visar jägaren var det finns genom att karaktäristiskt frysa och peka med nosen och därefter på kommando stöta upp fågeln. Rasen är en allround jakthund som även ska klara både spårarbete med apport av hårvilt och vattenapportering.

Rasen förekommer i två hårlag, kort- och långhår.

Om du funderar på weimaraner, korthårig:

  • Weimaraner är i grunden en jakthund.
  • Rasen behöver mycket fysisk och psykisk stimulans för att må bra.
  • Den speciella kombination av känslighet, envishet, skärpa och vaktinstinkt kräver en konsekvent och fast fostran.
  • Weimaraner lämpar sig inte för en oerfaren hundägare.
  • Be uppfödaren om råd och hjälp med träning om du är osäker.
  • Den lämpar sig inte enbart som sällskapshund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Weimaraner är en reslig, torr och muskulös hund. Mankhöjd för hanar är 59–70 cm och för tikar 57–65 cm. Vikten för hanar är 30–40 kg och för tikar 25–35 kg. Färgen är grå i olika nyanser och ögonen är gula. Rasen förekommer i två hårlag, kort- och långhår.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Den torkas av med handduk och badas vid behov. Den långhåriga varianten bör borstas regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Weimaraner har ett livligt temperament och är mycket alert och vaksam. Rasen är utpräglat envis, men lär lätt och snabbt. Den har ett stort rörelsebehov och kräver en hel del motion. I annat fall utnyttjar den sin energi till något som är mindre önskvärt. Enbart motion är inte nog, jakt, lydnadsdressyr eller liknande är ett måste. Rasen är krävande och lämpar sig inte för en oerfaren hundägare, men med rätt fostran är det en härlig hund – tillgiven, lydig och arbetsvillig.

Weimaraner är en jakthund som är krävande och rasen lämpar sig inte för en oerfaren hundägare eller som enbart sällskapshund. 

Hälsa

Allmänt sett måste weimaraner sägas vara en frisk ras. Sjukdomar och defekter som förekommer i rasen är höftledsdysplasi, HD, steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA/hjärnhinneinflammation) och immunologiska sjukdomar av olika karaktär, till exempel hudproblem och navelbråck.

Historik

Det finns talrika teorier om hur rasen uppstod, men det är klart att rasen till stor del härstammar från viltspårhundar. Till mitten av 1800-talet var aveln helt inriktad på prestation och i händerna på yrkesjägare och furstar i området kring Weimar och i Thüringen i Tyskland. När viltspårhundens storhetstid var förbi korsades hundarna med stående fågelhundar.

Rasen etablerades ungefär 1890. Jämte den korthåriga varianten förekom redan före sekelskiftet även någon enstaka långhårig. Från början var weimaraner en exklusiv ras, men så småningom spreds den över världen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12