Tysk schäferhund
Samarbetsvillig, livlig och uppmärksam jobbkompis
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Vallhund, brukshund, tjänstehund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Tysk schäferhund har genom sin mångsidighet och sina bruksegenskaper etablerat sig som en mycket duglig tjänstehund inom en rad olika områden i vårt moderna samhälle. Den är också mycket eftertraktad som tävlingshund och familjehund. Det är en av världens vanligaste hundraser.
Det finns två pälstyper normalhårig och långhårig.
Om du funderar på tysk schäferhund:
- En schäferhund behöver ett stort mått av fysisk och mental aktivering och en ägare som är tydlig och konsekvent.
- De mentala, exteriöra och hälsomässiga egenskaperna varierar inom rasen.
- Kontrollera föräldradjurens egenskaper och meriter inför ett förestående valpköp.
- Rasen passar för de flesta hundsporter och särskilt där de får utveckla sitt luktsinne samt samarbetsförmåga.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Schäferhundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
En tysk schäferhund ska ha en robust och funktionell kroppsbyggnad med välvinklade leder och påtagligt kraftfulla, spänstiga rörelser. Mankhöjd för hanar är 60-65 cm och tikar 55-60 cm. Rasen förekommer i två hårlagsvarianter, normalhårig och långhårig. Färgen är vanligtvis svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken. Även helsvart förekommer.
Skötsel
Pälsen består av täckhår och underull och kräver ingen särskild omsorg utöver borstning och kamning. Vid fällning behöver pälsen borstas igenom oftare. Den långhåriga rasvarianten kräver lite mer pälsvård i vardagen. Bad eller dusch vid behov.
Egenskaper och mentalitet
En tysk schäferhund ska vara mentalt välbalanserad, nyfiken, självsäker, uppmärksam, samarbetsvillig och tillgänglig. Utöver dessa grundegenskaper ska rasen ha stor arbetslust, en naturlig vilja att använda sitt luktsinne samt kunna arbeta intensivt under en längre period. Det är en ras som behöver daglig aktivering både mentalt och fysksik och passar för den aktiva familjen.
Hälsa
Tysk schäferhund kan drabbas av hudsjukdomar och sjukdomar med anknytning till rörelseapparaten. Höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, förekommer.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar överlinjen (rygg, länd och kors) och bakställ (bakben och dess vinklar).
Historik
Rasen härstammar från medeltidens tyska fårvallare. Genom kontinuerlig avel på de dugligaste individerna utvecklades under seklernas gång en vallhund med enastående arbetsegenskaper. År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen.
Tidigt förstod man att dessa fysiskt starka och lättdresserade hundar var lämpade för olika uppdrag inom krigsmakten. Hemvändande soldater från 1:a världskriget berättade om schäferhundarnas hjältemodiga insatser och det blev upptakten till rasens enorma popularitet och spridning över världen.
Dokument
-
pdf
Rasstandard tysk schäferhund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Domarkompendium tysk schäferhund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, tysk schäferhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12