Header
SKK hem

Terrier brasileiro

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Ursprunget för terrier brasileiron är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasen erkändes internationellt 1964. Första individen registrerades i Sverige 2007.

Användningsområde

I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund och varnande vakthund. Då den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många olika hundsporter.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Rasklubben rekommenderar uppfödare att kontrollera föräldrarna genom ögonlysning och patellaundersökning före avel.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar. Den kan passa in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande. Tidig socialisering av valpen är viktigt för att få en trygg och nyfiken kompis.

Storlek och utseende

Färgen är alltid tricolor, det vill säga vit med svarta, bruna, blå eller isabellafärgade fläckar samt så kallade tantecken (rödbruna markeringar). Storleksmässigt är den medelstor. Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm. Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort.

Övrigt

Om du söker efter en nyfiken, alert, livlig, lekfull och följsam vän i vardagen så kan rasen vara något för dig.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.