Header
SKK hem

Sredneasiatskaja ovtjarka

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den formades av den karga naturen som utgör det enorma geografiska området som sträcker sig från det Kaspiska havet till gränsen mot Kina. Rasen har alltid arbetat som herdehund, det vill säga vaktat boskap, med de folkslag som vandrade genom det som nu utgör bland annat Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizien, Kazakhstan, Iran och en landmassa som huvudsakligen bestod av öken. Till aveln valdes hundar som kunde klara av svåra förhållanden.

Användningsområde

Det är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta boskap. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är stark, atletisk, självständig och försvarar sitt territorium. Den är misstänksam mot främlingar och oberoende av andra eftersom den alltid varit tvungen att ta egna beslut när den vaktar fåren. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 62–90 cm och vikt är 45–90 kg. Rasen har två pälsvarianter; kort- och långhårig. Alla färgkombinationer förekommer.

Pälsvård

Väldigt lite pälsvård behövs. Den bör borstas vid fällning och badas vid behov.

Övrigt

Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.