Header
SKK hem

Slovenský kopov

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Slovenský kopov kan översättas till slovakisk stövare och är en mycket gammal ras som anses vara den slovakiska nationalrasen. Ursprunget till den är nära sammanlänkat med andra svart- och tantecknade mellaneuropeiska stövare. Den är avlad med tanke på vildsvinsjakt sedan hundra år tillbaka, och är även en mycket god eftersökshund. Utvecklingen började när jägare sökte en tålig hund som skulle kunna utföra tufft arbete i besvärlig och bergig terräng. Rasen blev erkänd i mitten av 1900-talet men uppmärksammats internationellt först på 2000-talet.

Användningsområde

Slovenský kopov är en jakthund vars arbetssätt lämpar sig väl för jakt på vildsvin.

Hälsa

Hälsoläget i rasen får anses som gott. De sjukdomar och defekter som har förekommit är epilepsiliknande anfall, kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklarna), hjärtfel och patellaluxation (lösa knäleder). Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Rastypiska egenskaper är energiskt temperament, mod, arbetsvilja och uthållighet. Kopoven är mycket social, lättlärd, lojal och tillgiven och den fungerar även bra i en familj. Unga individer kan vara hetsiga, egensinniga och fräcka, särskilt hanarna, och behöver därför en erfaren ägare med fast hand. Den vuxna hunden kännetecknas av välutvecklade och skarpa sinnen, gott väderkorn och hög tålighet. Slovenský kopov anses vara en ras med goda anlag för eftersök tack vare det skarpa luktsinnet och det noggranna arbetssättet vid spårning.

Storlek och utseende

Rasen är en knappt medelstor rektangulär hund med ganska lätt kropp. Mankhöjden för hanar är 45–50 cm och för tikar 40–45 cm. Vikten är mellan 15-20 kg. Pälsen är ganska hård, kort och tätt åtliggande, med tät underull. Färgen är svart med rödgul till roströd tanteckning.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött. Badas vid behov.

Övrigt

Slovenský kopov är en jakthund som enbart ska användas till jakt på vildsvin och eftersök. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.