Header
SKK hem

Silky terrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Silky terrier kommer från Australien och är en nära släkting till australisk terrier och yorkshireterrier. Enligt vissa skrifter är även dandie dinmont terrier inblandad. De britter som koloniserade Australien förde med sig sina hundar, bland annat små terrier av den gamla engelska typen: med svart eller blågrå rygg och en päls med antingen strävt täckhår och mjuk underull eller en alltigenom silkeslen struktur. Hundarna föddes främst upp i Sydney, en av anledningarna att rasen tidigare kallades sydney silky terrier. Den första individen kom till Sverige ca 1965.

Användningsområde

I första hand är rasen en sällskaps- och utställningshund. Rasen är aktiv, den gillar att jobba och deltar gärna inom olika hundsporter bland annat agility, viltspår och lydnad.

Hälsa

Silky terrier är en relativt frisk ras. Det största problemet är tandförluster (avsaknad av tänder). Det kan även dyka upp något fall av Perthes sjukdom (utvecklingsrubbning i skelettet). Patella luxation (lösa knäleder) förekommer men inte i någon större utsträckning.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är vaken och alert med ett så kallat terriertemperament. Den jagar gärna råttor och möss.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 23–26 cm och något lägre för tikar. Pälsen ska vara silkesmjuk och ska inte vara golvlång. Man bör kunna se fram- och baktassar tydligt. Färgen är blue and tan. Silvrigt till vitt är inte önskvärt enligt rasstandarden.

Pälsvård

Man bör kamma och borsta 1–2 gånger per vecka. Silky terrier klipps på tassar, runt nos, på öron och svans. Man bör bada hunden ungefär var fjortonde dag och använder då både schampo och balsam.

Övrigt

Silky terrier är en underbar hund. Den behöver naturligtvis rastning och motion som alla andra hundar. Den är en numerärt liten ras.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.