Header
SKK hem

Sealyhamterrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Rasen är framavlad på godset Sealy Ham i Wales under mitten av 1800-talet till gryt och småviltsjakt. Ägaren kapten Edwards avlade fram rasen då han önskade en jaktterrier som kunde arbeta under jord på sina ägor. Han ville ha en liten terrier som kunde gå i gryt och som skulle vara vit för att inte förväxlas med grävling. Aveln var medvetet inriktad på att få fram hundar med extrem viltskärpa och jaktlust. Rasen erkändes av den engelska kennelklubben 1910.

Användningsområde

Sealyhamterrier är en aktiv sällskaps- och familjehund som uppskattar de flesta typer av aktiviteter såsom spår, lydnad, agility och skogspromenader eller att ligga i soffan och mysa.

Hälsa

Rasen är relativt frisk och sund.

Egenskaper / Mentalitet

Sealyhamterrier är vänlig glad, aktiv och robust. Den är ofta lekfull långt upp i åren. Rasen är viljestark, charmig och sympatisk. Det är en trogen kamrat och en underbar familjemedlem.

Storlek och utseende

Det är en lågbent och kraftfull hund med vit sträv päls. En rektangulär hund med mycket substans i litet format. Mankhöjd är ca 31 cm och vikten är ca 8–9 kg. Färgen är vit med citronfärgade, bruna eller grävlingsfärgade tecken på huvud och öron.

Pälsvård

Pälsen kräver regelbunden skötsel och trimning för att ta bort lösa hår och att förhindra pälsen att bli glanslös.

Övrigt

En sealyhamterrier är självsäker och stabil till lynnet men också envis, personlig och mycket charmig.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.