Header
SKK hem

Samojedhund

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

En arktisk spetshund som har sitt ursprung hos samojediska och ostjakiska folkslag i Sibirien som var jakt och nomadfolk. Polarfolken använde hundarna, som drag-, jakt- och mer sentida hos vissa folkgrupper som vallhund, beroende på försörjningssätt hos polarfolkens familjegrupper. Sibiriska direktimporter samt de som forskningsexpeditionerna hämtade med sig utgör grunden för samojedhunden. Första rasstandarden fastställdes genom ett samarbete mellan SKK och NKK 1908 och i England fastställde man en rasstandard år 1909.

Användningsområde

Samojedhund är en polarhund, en uthållig draghund, en bra kamrat på fjällvandringar och passar även dig som gillar utmaningar inom de olika bruksgrenarna.

Hälsa

Det är en relativt frisk och sund ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är positiv, envis, självständig, trygg, vänlig och älskar att arbeta fysiskt både självständigt och i flock. Den behöver mycket fysisk och psykisk stimulans. Alla hundar är individer, en timmes daglig promenad plus fysisk träning ca 3-4 gånger i veckan får du nog räkna med i vart fall när hunden är vuxen (fysisk träning = hunden skall bli fysiskt trött 3-4 gånger i veckan, exempelvis genom draghundsträning i olika former. Valpen och unghunden behöver successivt bygga upp sin muskulatur samt få socialiseringsträning.

Storlek och utseende

Samojedhund är en medelstor, arktisk spetshund, polarhund. Dess anatomiska sammansättning skall uttrycka styrka, uthållighet, smidighet, värdighet och självförtroende. Samojeden är en atlet och detta skall synas i dess exteriör och dess rörelser, vilka skall generera kraft samt vara fria och smidiga i alla gångarter. Dess ansiktsuttryck skall vittna om polar överlevnad samt spegla rasens godmodiga temperament. Mankhöjd för hanar är ca 57 cm och tikar ca 53 cm. Vikt bör för tik ligga mellan 16-20 kg och för hanhund 20-25 kg.

Pälsvård

Av polarhundarna är samojeden den som fodrar mest pälsvård. Pälsen är däremot inte så svårskött som många tror. Borsta pälsen regelbundet, gör det extra grundligt då hunden fäller eller före ett bad. Man skall bara bada hunden när det verkligen behövs. För att inte riskera eventuell förekomst av fukteksem bör man fönar den torr.

Övrigt

För mer information gå in på rasklubbens webbplats. Och läs där gärna dokumentet vanliga ställda frågor om rasen, detta finner du under fliken ”Rasen” och klicka sedan på ”Om rasen”.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.