Samojedhund
Vänlig, aktiv, gillar friluftslivets utmaningar
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland
- Norra Ryssland, Sibirien
- Hemland
- Nordisk Kennelunion, NKU
- Hundtyp
- Slädhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Samojedhund är en polarhund, uthållig draghund och en bra kamrat på fjällvandringar. Den trivs och har ett behov av att regelbundet bli fysiskt utmanad exempelvis genom draghundsträning i olika former. Rasen är en aktiv sällskapshund och kan passar även dig som gillar utmaningar inom de olika bruksgrenarna.
Om du funderar på samojedhund:
- Rasen passar den friluftsälskande familjen och vill vara en del av familjens aktiva vardag.
- Den är vänlig men envis och självständig.
- Valpen och unghunden behöver successivt bygga upp sin muskulatur samt få socialiseringsträning.
- Rasen kan fortfarande ha stark jaktinstinkt varför de kan vara svåra att ha lösa i skog och mark.
- Det är en aktiv ras som passar både till fjällturer och draghundssporten, samt till vissa bruksgrenar på lägre nivå.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Polarhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
SPHKs Rasklubb För Samojed Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Samojedhund är en medelstor, arktisk spetshund, så kallad polarhund. Den ska utstråla styrka, uthållighet, smidighet och värdighet. Samojeden är en atlet och detta ska synas i dess exteriör och rörelser, vilka ska vara kraftfulla, fria och smidiga i alla gångarter.
Dess ansiktsuttryck ska spegla rasens godmodiga temperament. Mankhöjd för hanar är ca 57 cm och tikar ca 53 cm. Vikt bör för tik ligga mellan 16-20 kg och för hanhund 20-25 kg.
Skötsel
Av polarhundarna är samojeden den som fodrar mest pälsvård. Pälsen är däremot inte så svårskött som många tror. Borsta pälsen regelbundet, gör det extra grundligt då hunden fäller eller före ett bad. Man ska bara bada hunden när det verkligen behövs. För att inte riskera eventuell förekomst av fukteksem bör man fönar den torr.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är positiv, envis, självständig, trygg, vänlig och älskar att arbeta fysiskt både självständigt och i flock. Den behöver mycket fysisk och psykisk stimulans. Även om alla hundar är individer, får du nog räkna med minst en timmes daglig promenad plus fysisk träning 3-4 gånger i veckan för en vuxen hund.
Hälsa
Det är en relativt frisk och sund ras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Samojedhund är en arktisk spetshund som har sitt ursprung hos samojediska och ostjakiska folkslag i Sibirien som var jakt- och nomadfolk. Polarfolken använde hundarna som drag-, jakt- och mer sentida hos vissa folkgrupper , även som vallhund beroende på hur man försörjde sig.
Sibiriska direktimporter av hundar samt de som forskningsexpeditionerna hämtade med sig utgör grunden för samojedhunden. Första rasstandarden fastställdes genom ett samarbete mellan Svenska Kennelklubben och Norska Kennelklubben 1908 och i England fastställde man en rasstandard år 1909.
Dokument
-
pdf
Rasstandard samojedhund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, samojedhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12