Header
SKK hem

Russkiy toy

Ingår i grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Ursprunget till rasen är svårt att fastställa. Man höll dem som sällskap för adelsdamer, som rått- och musfångare och som levande ringklockor på de ryska godsen. 1958 föddes Chiki i Moskva, ursprunget till den variant som kallades långhårig moskvadvärgterrier. 1966 kom första rasstandarden och 1988 gav hemlandet ut en ny rasstandard, där de två hårlagen ingick. 2006 erkände Svenska Kennelklubben rasen och samtidigt ändrades namnet till russkiy toy samt rasen flyttades till grupp 9. År 2017 erkändes rasen av FCI och fick då sin första FCI-standard samt även en ny svensk rasstandard.

Användningsområde

De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare. Storleken gör att lek med större raser bör ske med försiktighet då olyckor kan ske.

Hälsa

Russkiy toy är en frisk och kry ras. Möjligen kan man vara observant på tänderna; att de inte får tandsten och kontrollera att valpen tappar alla valptänder. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder). Ögonlysning rekommenderas innan avel. En russkiy toy kan bli ca 15 år.

Egenskaper / Mentalitet

En russkiy toy ska vara aktiv, spontan och kontaktsökande. De är stora personligheter, sociala mot både hundar och människor. De är tydliga i sitt kroppsspråk och har därmed lätt för att umgås med andra hundar. Som alla raser vill de ha omtanke och sysselsättning, de är roliga att träna och gillar att vara i rörelse, de behöver promenader men inte överdriven motion. Uppskattar att mysa och ta det lugnt. De ska inte vara rädda och skygga.

Storlek och utseende

Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Öronen är karaktäristiskt stora, högt ansatta och upprättstående. Rasen finns i två pälsvarianter; långhårig och släthårig. De långhåriga ska ha långa fransar på öron, svans och tassar. De släthåriga ska ha kort, tät päls. Mankhöjd är 22–27 cm och de ska inte väga över 3 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, cream, fawn eller rött i alla nyanser med eller utan svarta eller bruna hårspetsar.

Pälsvård

Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhåriga kan behöva kamning då och då. Ett bad, med ett milt hundschampo, när den är smutsig.

Övrigt

En fördel med rasens storlek är att det är lätt att resa med den. Det negativa kan vara att en del anser att den passar bra i en väska. Rasen är mycket hund och vill bli behandlad som en sådan. En russkiy toy kräver inga stora utrymmen eller långpromenader, även om den uppskattar det. Den behöver tränas att inte skälla överdrivet mycket. Man ska också vara aktsam för faror i vardagen för en liten hund, till exempel vid umgänge med stora hundar. För den som vill ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet är denna ras att rekommendera.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.