Rottweiler

Pampig, alert och mångsidig brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Brukshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Idag är rottweiler en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. Spår och lydnad är omtyckta aktiviteter för de flesta rottweiler, och många är uppskattade patrullhundar inom hemvärnet. Även friluftsliv så som vandring, drag, skidor och cykling passar väl för en rottweiler. Rasen kräver en ansvarsfull ägare som gillar att träna med sin hund.

Om du funderar på rottweiler:

  • Rottweiler är en kraftfull brukshund som kräver regelbunden mental stimulans, motion och en ansvarsfull ägare.
  • Sätt dig väl in i rasens egenskaper innan köp och besök gärna flera uppfödare innan du väljer din valp.
  • Titta noga på föräldrarnas resultat från mentalbeskrivning och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är inte önskvärt.
  • Hantering är viktigt. Börja träningen redan vid 8 veckors ålder och sluta aldrig.
  • Du måste vara beredd att gå på både valpkurs och grundläggande lydnadskurs med din hund.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Rottweilerklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rottweiler är en medelstor till stor hund med en kraftig och kompakt kropp som ska ge intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Hanhundar har en mankhöjd på mellan 61–68 cm och tikars mankhöjd är 56–63 cm. Vikten varierar beroende på höjden. Pälsen är kort och består av medellånga, grova täckhår som ligger tätt över den täta underullen. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken (tanteckning).

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött och kräver ingen särskild omsorg. Bad och borstning efter behov och i samband med att hunden fäller räcker.

Egenskaper och mentalitet

Rottweiler är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. De är arbetsvilliga, modiga och stabila hundar. De ska vara nyfikna och målinriktade men samtidigt eftertänksamma och inte kasta sig in i olika situationer.

Det är en kraftfull hund som har en hel del kamplust, jaktlust, integritet och viss dominans. Det är egenskaper som lämpar sig väl för en arbetande hund, men kan innebära stora utmaningar för hundägaren om man inte redan från tidig ålder aktiverar, uppfostrar och sätter tydliga gränser för sin hund.

Hälsa

Rottweiler kan drabbas av flera vanliga sjukdomar och det är viktigt att man noga undersöker hälsostatusen hos föräldrarna till den valp man är intresserad av. I rasen förekommer höftledsdysplasi, HD, armbågsledsdysplasi, ED och den neurologiska sjukdomen JLPP. 

Historik

Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter den tyska staden Rottweil och Metzger, vilket betyder slaktare. Slaktarna födde upp hundarna enbart utifrån bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Med tiden utvecklades rottweilern till en utmärkt vakt- och boskapshund som också kunde användas som draghund.

När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern och rasen blev godkänd som polishund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12