Header
SKK hem

Ratonero bodeguero andaluz

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Rasen härstammar från södra Spanien där syftet var att få fram en effektiv hund som kune hålla efter gnagare och andra smådjur på gårdarna och ute på vinfältet. Inhemska mindre hundar korsades med olika terrier, troligtvis bland annat jack russell terrier och foxterrier. Resultatet blev en smidig och mycket snabb liten jakthund som enkelt kunde ta sig fram mellan vinfaten och i stallet för att fånga skadedjur. Rasen blev godkänd av spanska kennelklubben 2000.

Användningsområde

Rasen är framavlad för att jaga gnagare och andra skadedjur. Idag fungerar rasen främst som sällskapshund.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är lättlärd, kvick och pigg som familjehund men har fortfarande stark jaktlust. Den kräver daglig aktivitet och träning för både kroppen och hjärnan.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 37-43 cm (önskvärt är 40 cm) och för tikar 35-41 cm (önskvärt 38 cm). Hunden ska ge ett kraftfullt men ändå elegant och smidigt intryck. Färgen är helt vit med karaktäristiska svarta och bruna fält på huvudet.

Pälsvård

Pälsen är kort och mycket lättskött. Hunden badas vid behov.

Övrigt

Rasen är erkänd i de nordiska länderna och äger där rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.