Header
SKK hem

Rafeiro do alentejo

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasen har Portugal som ursprungsland. Översätter man rasnamnet direkt betyder det portugisisk vakt- och herdehund från Alentejoregionen. Den har mycket gemensamt med de överiga pyreneiska bergshundarna, men är mer ovanlig än både pyreneisk mastiff och pyreneerhund.

Användningsområde

Vaktar självständigt egendom och boskap.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet ännu bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara lugn, självsäker och envis, och tar sitt arbete som vakthund med stort engagemang, särskilt nattetid. Den söker aldrig kontakt med människor utan anledning. Den lämpar sig inte som förstagångshund eller enbart som sällskap.

Storlek och utseende

Rasen är stor och kraftfull. Mankhöjd för hanar är 66-74 cm och tikar 64-70 cm. Vikten är för hanar 45-60 kg och tikar 35-50 kg. Färgen är svart, varggrå, gulröd eller gul, med eller utan brindelteckning, alltid med vita tecken eller vit grundfärg med fläckar i nämda färger.

Pälsvård

Pälsen är kort eller medellång, vilket föredras, och är tjock, rak och tät ända ned på tassarna.

Övrigt

Den lämpar sig inte som förstagångshund eller enbart som sällskap. Den kräver en erfaren hundägare/flockledare och omfattande socialisering som ung. Raser som genom sitt ursprungliga användningsområde kan förväntas ha t ex stark vaktinstinkt och/eller stor misstänksamhet mot främmande personer medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. SKK rekommenderar därför blivande valpköpare/hundägare att noga överväga detta ansvar och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och studera resultat från mentalbeskrivningar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.