Pumi
Pigg, lättlärd och kvick med stor vilja att arbeta
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Ungern
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Pumi är livlig, intelligent, aktiv och har en bred repertoar. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Pumi är en bra vallhund och driver flocken med engagemang och mod. Dess kvicka sätt och lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat till hundsporter som lydnad, agility, bruks med mera. Den är villig att lära sig allt och det är bara förarens fantasi som sätter gränser.
Under den gulliga ytan har rasen en stark vilja. En pumi vaktar genom att larma genom att skälla eller med morrningar och viss reservation mot främlingar kan förekomma.
Om du funderar på pumi:
- Den är reserverad mot främlingar och behöver redan från början social träning.
- Pumi behöver en konsekvent uppfostran redan från början.
- Det är en aktiv hundras som behöver daglig mental stimulering och fysisk motion.
- Pälsen ska kammas igenom med stålkam vid behov och klippas några gånger per år.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Klubben För Ungerska Rashundar Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Pumi är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 41–47 cm och för tikar 38–44 cm. Vikt för hanar är 10–15 kg och för tikar 8–13 kg. De glada, livliga öronen och det koalaliknande ansiktet ger rasen dess särpräglade utseende. Pälsen är halvlång, lockig och bildar skruvar. Pälsfärgen tydligt enfärgad; grå i olika nyanser, svart, fawn eller vit. En liten vit bröstfläck och/eller en vit strimma på tårna är tillåtet.
Skötsel
Pälsen är vågig eller lockig och ska vara i snitt 4-7 cm lång och bilda mindre eller större skruvar. Den fäller normalt inte, men måste kammas och klippas med jämna mellanrum. Pälsen är smutsavvisande genom att allt från skog och mark som fastnat i den, faller det av och hamnar på golvet då pälsen torkat. Pälsen behöver badas när den är smutsig.
Egenskaper och mentalitet
En pumi älskar att vara nära sin familj, som den ser som sin flock. Det är en glad, orädd och spontan hund. Rasen är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och kvick i sina rörelser. Inomhus är den lugn.
Dess ursprung som skällande vallhund kan göra sig påmind än i dag i arbete och lek då den har lätt för att skälla. En pumi kan vara något reserverad mot främlingar och kan ha en del vaktinstinkt.
Hälsa
Pumi är i allmänhet en frisk och sund hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumi en livilig, intelligent och lättlärd hund, med vallhundens uppmärksamma och känsliga sinnelag och ett visst mått av skärpa. Rasen är ett resultat av flera hundra års blandningar med puli och flera tyska och franska hundar av vall- och terriertyp. Pumi skildes från puli och fick sin egen stambok i början av 1900-talet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard pumi
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, pumi
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12