Prazský krysarík

Pigg, uppmärksam, hänger med på det mesta

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Tjeckien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite

Allmänt

Pražsky krysařik har potential att tränas i de flesta av hundaktiviteter, till exempel lydnad, agility, freestyle, nosework och spår. Rasen är lättlärd, tuff och arbetsvillig med välbevarade jaktinstinkter. Ursprungssyftet är råttjakt och den är fortfarande en duktig råttjägare, med ett väl utvecklat luktsinne. Det finns två olika pälstyper; kort (även kallad släthårig) och medellång päls. 

Om du funderar på pražsky krysařik :

  • Det är en hundras under uppbyggnad och det förekommer stora variationer inom rasen gällande storlek och typ.
  • Rasen är en trevlig, lojal familjehund som är framåt, positiv, lättlärd och arbetsvillig.
  • Hundrasen har avlats för att jaga råttor och jaktinstinkten finns kvar. 
  • Den är ingen soff- eller väskhund utan en energisk hund, som behöver aktiveras av sin ägare, både fysiskt och mentalt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen kan beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund. Mankhöjd är 21–23 cm (med tolerans 1 cm högre eller mindre) och vikt ca 2,6 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, samt enfärgat gul eller röd. Även merle är godkänd som färg. Pälsen är slät eller långhårig med fransar på öron, ben och svans. Hunden har päronformat huvud med tydligt stop och stora upprättstående, trekantiga öron. Rygglinjen ska vara rak. Helhetsintrycket är viktigast.

Skötsel

En släthårig pražsky krysařik är en lättskött päls, en dusch vid behov är allt som behövs. Vill man att pälsen riktigt ska glänsa torkar/borstar man päslen med ett sämskskinn. Rasen fäller inte speciellt mycket hår. En långhårig behöver borstas regelbundet med en mjuk borste för att undvika tovor.

Egenskaper och mentalitet

I rörelse är en pražsky krysařik snabb, vig och uthållig. Den är en energisk, lätt reserverad mot främlingar men ändå tillgänglig. Rasen är kelig och nyfiken, med ett balanserat temperament. Den kan vakta, men är inte överdrivet skällig. En pražsky krysařik är en trevlig och lojal familjehund, som trots sin ringa storlek gärna hänger med i de flesta aktiviteter.

Hälsa

En större kartläggning av rasens hälsoläge finns att läsa i dokumentet rasspecifika avelsstrategier, RAS. Även avsnittet om diskvalificerande fel i rasstandarden ger information om vilka problem som kan förekomma i rasen.

Historik

Rasens ursprung finns i Böhmen, Tjeckien, och kan spåras långt tillbaka i tiden. Denna lilla livliga hund ska enligt rasstandarden tjänstgjort som prydnad och råttjägare vid det tjeckiska hovet och skänkts som gåvor från tjeckiska regenter till andra hov i Europa. Så småningom hamnade den också ute bland allmänheten. I början av 1900-talet höll rasen på att försvinna. Ett försök till stambokföring gjordes då, men andra världskriget kom emellan. 1980 återupptogs avelsarbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen ökar nu stadigt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12

 

Nytt från januari 2025:

Registreringsförbud för avkomma efter föräldrar som inte har officiell patellastatus vid
lägst fyllda 1 år. För i Sverige boende föräldradjur gäller att intyg om patellastatus ska vara utfärdad på av SKK fastställd blankett och av veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. I enlighet med SKKs grundregler ska giltigt resultat föreligga före parning.