Porcelaine
Mjuk och social med utmärkt luktsinne
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Drivande jakthund som används i sitt hemland till jakt på hare, hjort och vildsvin. Den driver i pack (grupp av hundar), en jaktform som inte är tillåten i Sverige. Rasen används också som viltspårare och eftersökshund i i sitt hemland och grannländerna. I Sverige finns flera arbetande hundar inom dessa områden. Rasen fungerar också utmärkt till andra aktiviteter där hunden får använda sin utmärkta näsa, exempelvis nosework.
Om du funderar på porcelaine:
- Rasen är en drivande jakthund och kan vara svår att ha lös. Inhängnad tomt och koppelpromenader är bra.
- Det är en hund som gillar att jobba med nosen, t ex personspår, viltspår, nosework, eftersök med mera
- Den tunna pälsen skyddar dåligt mot kyla, ett bra vintertäcke kan behövas.
- Rasen älskar att sola, och man får passa så det inte blir för mycket.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Porcelaineklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 55-58 cm och tikar 53-56 cm. Färgen är vit med få orangefärgade fläckar. Små fläckar på öronen är önskvärt. De vita hårstråna är uppblandade med genomskinliga strån. Detta gör att pälsen reflekterar ljuset på ett rastypiskt sätt och ger ett intryck av porslin, därav rasnamnet som på franska betyder just "porslin". Huden har mörka pigmentfläckar som lyser genom i pälsen.
Skötsel
Pälsen är lättskött, tunn och ligger an tätt mot kroppen. Den består av korta täckhår och ingen underull. Vid fällning räcker det med ett bad för att få bort den lösa pälsen.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är mjuk och social både mot andra hundar och människor. Älskar närhet och att få hänga med i skog o mark. En härlig, klok kamrat som behöver ett aktivt liv.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens nuvarande hälsotillstånd.
Historik
Rasen har Frankrike som ursprungsland. Porcelaine är känd sedan 1700-talet. Det spekuleras om att man ville få fram en vit jakthund och den är därför förmodligen framavlad från vita hundar och släktskap finns också med braquehundar. Som så många andra hundraser höll den på att dö ut efter både franska revolutionen och andra världskriget. Franska uppfödare har arbetat hårt med att bevara rasen. Den första individen i Sverige registrerades år 2012.
Dokument
-
pdf
Rasstandard porcelaine
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12