Header
SKK hem

Podenco ibicenco, strävhårig

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Avbildningar av hundtypen finns i faraonernas gravar och på museiföremål från cirka 3 400 f. Kr och framåt och rasen härstammar troligen från dessa hundar. Podenco ibicenco kommer från medelshavsön Ibiza utanför Spaniens kust.

Användningsområde

Rasen är mest känd för jakt på kanin och hare vilket den används för än i dag. Den har även använts för jakt på gasell och andra snabbfotade villebråd av medelstorlek, i medelhavsländerna och i Afrika, men främst på Spaniens fastland. Såväl luktsinnet som hörsel och syn används för att lokalisera viltet. När den ser eller hör bytet, och när det har omringats, skäller den intensivt. I Sverige är den i första hand sällskapshund.

Hälsa

Rent generellt är podenco ibicenco en frisk ras. Det finns uppgifter från USA om att ett antal individer drabbats av microphthalmia och kongenital katarakt (ögonsjukdomar). Men det finns inga konstaterade i fall i Sverige.

Egenskaper / Mentalitet

Podenco ibicenco är en utmärkt familjehund. Rasen är lättsam, trofast och tålmodig, vänlig utan att vara inställsam, lättskött och har ganska små krav på tillvaron. De är nyfikna och rasen innehar en mycket stor social kompetens och är väldigt sällskaplig. Det gör den mindre lämpad för ett liv isolerad från sin familj eller med mycket ensamhet. Den är mycket läraktig och förstår snabbt vad den ska göra, till både förtjusning och till förtret för sin omgivning.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 60–67 cm. Pälsen kan vara släthårig, strävhårig eller långhårig. Färgen är vit och röd, eller enfärgat vit respektive röd. Fawnfärg kan förekomma.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Övrigt

Podenco ibicenco är lämplig för snabba sporter som agility och lure-coursing (jakt efter konstgjort byte), men även nosarbete och apportering samt lättare form av lydnad. Det är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.