Pinscher
Alert, trogen och mångsidig
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Pinscher är en aktiv, energisk, uppmärksam och kvicktänkt gårds- och familjehund. Rasen passar till de flesta aktiviteter, både till sällskap och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Den är mångsidig och har bland annat fallenhet för spårarbete.
Om du funderar på pinscher:
- Informera dig om rasen ordentligt före valpköp. Socialisering och miljöträning är A och O för den unga hunden.
- En pinscher behöver tydliga och konsekventa regler, men inga hårda tag. Då kan den tappa förtroendet för dig.
- Träna valpen att kunna slappna av. Var noga med val av uppfödare.
- Träna din pinscher tidigt på att bli hanterad, känn igenom kroppen, titta på tänder och klipp klor.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Pinschersektionen Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Pinscher är en släthårig, medelstor hundras med en mankhöjd på ca 45-50 cm och en vikt på ca 14-20 kg. Den förekommer i svart med roströda tantecken eller i olika nyanser av rött. Rasen är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank, kort päls.
Skötsel
Den korta släta pälsen behöver minimal pälsvård. Borstas och ett bad vid behov är det som behövs.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är stolt och vänlig, men måttligt intresserad av okända. Den är lättlärd och har snabb uppfattnings- och reaktionsförmåga. Den behöver redan som ung, fostras vänligt och konsekvent. Rasen är lojal mot sin familj och har stort behov av närhet. Pinscher är livlig, lyhörd och nyfiken. Den kan vara känslig för kroppsspråk och har kvar sin ursprungliga vaktinstinkt.
Hälsa
Pinscher anses som en relativt frisk hundras. Förekommande inom rasen är vaccinationskomplikationer (allergiska reaktioner vid vaccination). Även såriga öronsnibbar förekommer.
Historik
Släthårig pinscher är en mycket gammal ras, vilken redan 1880 var omnämnd i den tyska hundstamboken. Den användes ursprungligen som gårds- och vakthund och som råttjägare, vilket präglat dess mentalitet. Typiskt för rasen är balansgången mellan samarbetsvilja och självständighet. Rasen har samma förfäder som schnauzer, vilken också tidigare kallades strävhårig pinscher.
Dokument
-
pdf
Rasstandard pinscher
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, pinscher
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH pinscher
Läs mer om hur hundrasen beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12