Header
SKK hem

Norfolkterrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Vid förra sekelskiftet beskrevs små röda terrier i East Anglia nordost om London. De utgjorde en blandning av flera terrierraser och ytterligare raser korsades in efter hand. De små terrierna blev populära både som sällskapshundar, bland annat hos studenterna i Cambridge, och som gårdshundar för att hålla efter råttor och andra skadedjur. 1932 godkände engelska kennelklubben de små terrierna under namnet norwichterrier.1964 delades rasen i två, norwichterrier med ståndöron och norfolkterrier med hängöron. Numera skiljer sig raserna både i exteriör och temperament.

Användningsområde

I första hand används rasen som sällskapshund.

Hälsa

Det finns inga kända rasbundna sjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Den är vaken, orädd och vänlig. Det är en social ras som älskar människor.

Storlek och utseende

Rasen är kompakt och kraftig med kort rygg. Mankhöjden är ca 25–26 cm. Vikten är ca 5–7 kg. Färgen är alla nyanser av rött, vetefärg, black and tan eller grizzle. Vita tecken eller fläckar förekommer.

Pälsvård

Pälsen måste trimmas. Hur ofta beror på pälsväxt och ägarens krav. Det kan räcka med att trimma ner pälsen två gånger om året och putsa däremellan. Är pälsväxten riklig kan man behöva trimma flera gånger om året och detsamma gäller om man vill ha hunden i utställningsskick under längre tid.

Övrigt

Välj en norfolk terrier om du vill ha en glad, positiv hund som älskar alla och som är lugn inomhus och pigg utomhus. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information om rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.