Newfoundlandshund
Stor och mild med kärlek för familjen
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland
- Kanada
- Hemland
- FCI
- Hundtyp
- Sällskapshund, vattenhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Newfoundlandshund är numera främst en sällskapshund. Men man kan tävla med sin newfoundlandshund i vattenarbete (ett arbetsprov som är framtaget för rasen) och de fungerar ävne bra som draghundar. Den trivs bra med långa skogspromenader.
Om du funderar på newfoundlandshund:
- Pälsen kräver en hel del skötsel, speciellt vid våt väderlek samt vid fällning; den hårar mycket.
- Det är en stor hund som kräver utrymme. Som ägare till en så stor hund måste man visa stor hänsyn till sin omgivning.
- Rasen vill ha mental stimulans och motion för att må bra.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Newfoundlandshundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Newfoundlandshund är stor och massiv men trots sin storlek smidig. Mankhöjden för hanar är ca 71 cm och för tikar ca 66 cm. Vikten för hanar är ca 68 kg och för tikar ca 54 kg. Pälsen, som består av två lager, är lång, tät och vattenavstötande. Rasen finns i tre godkända färger: svart, brun och vit och svart.
Skötsel
Den tjocka pälsen måste skötas regelbundet med borstning och kamning. Under fällningsperioden kan detta ta mer än en eller ett par timmar i veckan, och det är viktigt att pälsen hålls ren och välskött.
Egenskaper och mentalitet
Newfoundlandshund är känd för sitt milda och vänliga temperament och den är en utmärkt familjehund. Rasen har i regel ingen jaktinstinkt.
Hälsa
Höftledsdysplasi, HD, och armbågsledsdysplasi, ED förekommer.
Historik
Newfoundlandshund sägs härstamma från infödda hundar och en stor svart björnhund som kom med vikingar till ön Newfoundland i Kanada någon gång efter 1100-talet. Där användes hundarna för att dra tunga timmerlass och för att hjälpa fiskarna att dra in tunga fiskeredskap. Hundarna utvecklade då en helt unik instinkt att livrädda nödställda människor.
När kolonisationen av öarna inleddes år 1610 var newfoundlandshundens utseende redan etablerat, liksom dess karakteristiska arbetssätt. Det var bland annat dessa egenskaper som gjorde att rasen kunde motstå det stränga klimatet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard newfoundlandshund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, newfoundlandshund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel
-
pdf
Domarkompendium newfoundlandshund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12