Mops
Glad kompis som vill ha extra omvårdnad
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 9, Sällskapshundar
- Ursprungsland
- Kina
- Hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Låg
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Mops är en utpräglad sällskapshund.
Om du funderar på mops:
- Ta reda på så mycket som möjligt om rasen och om att äga hund före köp.
- Besök flera olika uppfödare för att bilda en egen uppfattning om rasen.
- Det är viktigt att man får bra kontakt med sin uppfödare. Det kan vara av stor betydelse om man behöver hjälp och råd.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Dvärghundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Mopsorden Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
En mops väger 6,5–8 kg. Rasen är en liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund. Huvudet är runt med kort, trubbigt nosparti och tydliga rynkor. Svansen ska vara hårt ringlad och ligga på ryggen eller höften.
Skötsel
Minimal pälsvård men en borstning av pälsen då och då skadar inte, framför allt vid pälsfällning under vår och höst. Badas ungefär en gång i månaden. Viktigt att en gång i veckan gå igenom de hängande öronen så att de är rena och också torka ur nosvecket. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna så tandborstning rekommenderas för att förebygga tandsten.
Egenskaper och mentalitet
Mops är en liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet, och lockar ofta fram glada skratt. Den är en gladlynt och trofast kamrat. En mops samsas oftast bra med alla hundar. Den är i allmänhet en okomplicerad hundras.
Hälsa
Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonskador/problem. De vanligaste problemen i rasen gäller ögon och hud. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi, RAS, utbildning och genom att medverka i den forskning som bedrivs. Hälsoprogram finns för att kolla hundens andning.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, under riskområdena andning, hudmängd, nosparti och ögon.
Historik
Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan på 700-talet i Kina. Från slutet av 1500-talet finns uppgifter som visar att mopsen kommit till Europa. England kom så småningom att utforma den till det utseende rasen har idag.
Dokument
-
pdf
Rasstandard mops
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, mops
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium mops
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Mops har ett rasspecifikt hälsoprogram som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här:
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12