Malteser
Tillgiven och glad med lång, silkeslen päls
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 9, Sällskapshundar
- Ursprungsland
- Centrala Medelhavsområdet
- Hemland
- Italien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Låg
- Pälsvård
-
Mycket
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Malteser är en utpräglad sällskapshund.
Om du funderar på malteser:
- Rasen kräver omfattande pälsvård.
- Malteser är en liten dvärghund och en del individer kan vara ovilliga att hoppa upp och ner från t.ex. soffor och sängar.
- En malteser är följsam, pigg och orädd och gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Dvärghundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Malteser-Ringen Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Liten, livlig, lekfull och vit dvärghund, med lång silkeslen päls. Mankhöjd för hanar är 21-25 cm och tikar 20-23 cm. Vikt är 3-4 kg.
Skötsel
Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas varje dag eller minst varannan dag. Den vita pälsen kräver också regelbundna bad. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår. Man bör vänja hunden redan som valp vid att man ska kunna borsta och kamma den, klippa klor, bada och föna den torr, och sköta ögon och öron samt borsta tänderna.
Egenskaper och mentalitet
Den är en pigg och vaken hund, som gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa. Rasen är en älsklig, tillgiven hund med snabb uppfattningsförmåga och gillar att göra konster av olika slag.
Hälsa
Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel (patellaluxation) kan förekomma, liksom navelbråck (hernia umbilicalis ).
Historik
Malteser hör förmodligen till en av världens äldsta dvärghundstyper. Den finns beskriven redan omkring 200 f Kr under namnet canis melitaeus. Trots sin långa historia vet man inte var den uppstått. En del anser att namnet kan härledas till platser som ön Méléda, den sicilianska staden Melita och även ön Malta. Klart är i alla fall att den har funnits i länderna kring medelhavet och Italien räknas som dess ursprungsland.
Dokument
-
pdf
Rasstandard malteser
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, malteser
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium malteser
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12