Lakelandterrier

Nyfiken, aktiv och självständig.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

De flesta lakelandterrier är i dag sällskaps- och familjehundar. På grund av sin lust för fartfyllda aktiviteter trivs de ofta bra på agilitybanan, och arbetslusten för att spåra och söka är stor. Många individer har gjort bra ifrån sig på lydnadsplanen, i agility, spårning och rallylydnad.

Om du funderar på lakelandterrier:

  • Det är en aktiv och självständig hund som älskar att vara med och hundvana sedan tidigare kan vara bra att ha.
  • Den unga hunden inte bör lämnas ensam längre stunder under det första året.
  • Redan från första början bör du lära valpen att klara av päls- och klovård.
  • Du måste ta dig tid att aktivera eller promenera din hund även när den är vuxen.
  • Rasen behöver en konsekvent och tydlig uppfostran redan som valp. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Lakelandterriern har en mankhöjd på ca 37 cm. Den väger omkring 7,5–8 kg. Tikar är något mindre och lättare. Det är en liten och kompakt högbent hund utan överdrifter. Den är robust utan att vara grov och rör sig ledigt med spänst i stegen. Pälsen är tät och sträv med mjuk underull. Det finns en stor färgvariationen i rasen; röd, vetefärgad, rödgrizzle, leverbrun, blå eller svart (vilka dessa båda även kan ha tantecken). 

Skötsel

Lakelandterriern är en strävhårig hundras med en dubbel päls; en mjuk underull som täcks av en sträv yttre päls. Pälsen trimmas vilket betyder att man med jämna mellanrum plockar eller drar av den gamla pälsen för att lämna plats för ny. En lakelandterrier som trimmas regelbundet fäller minimalt.

En välskött päls är vacker och dessutom praktisk i och med att den är smuts- och vattenavstötande. Det fordras lite tid och träning för att själv lära sig att trimma sin hund.

Egenskaper och mentalitet

Lakelandterrier är en glad och positiv hundras med mycket charm. Den är aktiv och nyfiken, alltid full av förväntan och med glimten i ögat. Det är en livlig hund, speciellt som unghund. Den har lätt för att lära men kan vara en utmaning vid lydnadsträningen.

Lakelandterriern är framavlad för att vara en modig och självständigt arbetande klippgrytjägare. Det är en terrier och kräver en vänlig men tydlig och konsekvent uppfostran.  

Hälsa

Lakelandterrier  håller sig oftast frisk och pigg upp i hög ålder och det är inte ovanligt att de blir över 15 år. Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar.

Historik

Rasen härstammar från den bergiga nordvästra delen av England, the Lake District, där de sedan lång tid använts för att jaga och utrota skadedjur, framför allt höglandsräv, det största hotet mot den omfattande fårnäringen. Genom selektiv inkorsning av äldre terrierraser lyckades man skapa en ras med extremt mod och framåtanda, liten till formatet, men med tillräcklig benlängd för att kunna hoppa upp på klipphyllor där räven förskansat sig.

Rasen godkändes 1931 av engelska kennelklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12