Header
SKK hem

Kuvasz

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Kuvasz är en urgammal herdehundsras som härstammar från den ungerska Pustan där den användes för att vakta och skydda boskapshjordarna mot björn, varg och tjuvar. Den blev internationellt erkänd som ras 1963 och några år senare kom de första importerna till Sverige. I takt med samhällets utveckling har rasen fått nya vaktande uppgifter men fungerar i dag främst som gårds- och sällskapshund. Kuvasz har genom åren haft starka band till människorna i dess omedelbara närhet och trivs bäst om den får bo tillsammans med sin familj.

Användningsområde

Kuvasz kan användas för att vakta får, hästar och andra djur om den får vänja sig vid detta från början. Men i första hand används rasen som sällskapshund där den har möjlighet att vakta sitt revir. Den har hög smärttröskel och fungerar oftast bra med barn och andra djur. Rasen är ingen brukshund då den snabbt tröttnar på upprepande övningar, även om de är väldigt lättlärda. Kuvasz används med fördel till att spåra, dra pulka eller vagn och bära klövjeväska. Den lämpar sig väl som utställningshund under förutsättning att den är miljötränad.

Hälsa

Kuvasz anses vara en frisk ras som sällan behöver uppsöka veterinär. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. PRA (ögonsjukdom) har varit ett stort problem inom rasen men då vi nu har möjlighet att DNA-testa våra avelsdjur för PRA-prcd föds i dagsläget inga valpar som kan utveckla sjukdomen.

Egenskaper / Mentalitet

Kuvaszen är mycket kelig med stort behov av social kontakt även om den kan vara reserverad mot nya bekantskaper, vilket hänger samman med dess vaktinstinkt. Det är en modig hund som gör allt för att försvara sin flock. Ordentlig miljöträning är därför nödvändigt för att den ska fungera väl i dagens samhälle. Kuvasz tycker om att tänka självständigt och lösa problem själv varför det inte är säkert att den alltid vill göra som husse/matte tycker. Unghunden kan upplevas som jobbig medan en vuxen individ är betydligt lugnare.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 71–76 cm och för tikar 66–70 cm. Vikt för hanar är 48-62 kg och för tikar 37-50 kg. Det är en stor hund som ska utstråla styrka men den får inte vara grov eller klumpig. Färgen är vit.

Pälsvård

Pälsen består av en mjuk underull och grövre täckhår vilka tillsammans bildar virvlar och vågor. Pälsen är fukt- och smutsavstötande och tål väta, kyla och värme bra. En smutsig kuvasz blir vit igen så fort den torkat. Det räcker därför med en genomborstning någon gång ibland. I gengäld fäller den mycket då pälsen rensar sig själv. Inför utställning ska pälsen badas och självtorka någon vecka innan och därefter ska den inte borstas då ett av rasens kännetecken är den vågiga, något grova pälsstrukturen.

Övrigt

Då rasen är en stor hund med vaktinstinkt passar den inte till vem som helst. Tidigare hundvana är att föredra så länge man inte försöker jämföra den med sin tidigare ras. Det är ingen brukshund. Hästmänniskor brukar vara bra med kuvasz då det även här är viktigt med ett psykologiskt övertag över ett stort djur samtidigt som man inte får vara för hård. Den bör helst bo på landet där det bör finnas en inhägnad tomt. Rasen kan också fungera i mer urbana miljöer om den får vänja sig vid det från början.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.