Header
SKK hem

Keeshond

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är Mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och pomeranian. I icke tysktalande länder är wolfspitz känd som keeshond. Den första keeshonden importerades från England till Sverige på 1950-talet.

Användningsområde

Familjehund, sällskap, utställning, lydnad, spår och agility.

Hälsa

Keeshonden är i stort sett en frisk ras. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) och hudproblem förekommer, men inte särskilt ofta. Drabbade individer lider inte nämnvärt eftersom rasen är en lätt och kompakt byggd hund. Numera DNA-testas keeshond för PHPT (primär hyperparathyroidism; överproduktion av parathormon från bisköldkörtlarna) som genom rätt avel kommer att försvinna ur rasen.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är lättlärd, intelligent, livlig, nyfiken men kan samtidigt vara något avvaktande mot främlingar, och fungerar idealiskt som larmande vakthund. Den har låg jaktlust.

Storlek och utseende

Det är en medelstor spetshund med en mankhöjd på 49 cm +/- 6 cm. Pälsen består av raka täckhår och mjuk underull. Färgen är gråschatterad, från mycket mörkt till mycket ljust. Den har stor luftig päls, stor ljus manliknande krage och yvig svans buren på ryggen, men kortare päls på huvud och ben.

Pälsvård

Regelbunden borstning och kamning ned i hårbottnen en gång per vecka brukar räcka. Vänj valpen redan från början vid att bli borstad. Det krävs rejälare tag vid fällning. Tikar fäller ofta allt i samband med löpperioderna. Vissa hanar fäller endast lite i taget.

Övrigt

Keeshond är mycket anpassningsbar och passar både livliga barnfamiljer och ensamma pensionärer; den är inte särskilt motionskrävande men hänger gärna med på olika krävande aktiviteter. Den tycker om att alltid få vara med.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.