Header
SKK hem

Japansk spets

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Japansk spets sägs härstamma från bland annat vita tyska spetsar (grosspitz) som kom till Japan via Sibirien och nordöstra Kina omkring 1920. Vita spetsar visades första gången på utställning i Tokyo 1921. År 1925 importerades två par vita spetsar från Kanada och fram till 1936 skedde import från Kanada, USA, Australien och Kina. Dessahundar utgjorde grunden till rasen japansk vit spets. Efter andra världskriget skrevs en standard för rasen och 1948 erkändes den av den japanska kennelklubben.

Användningsområde

Rasen är framför allt en sällskaplig familjehund, som är anpassningsbar och fungerar i skiftande miljöer. Det är en ras som är användbar inom alla områden från sällskap till eftersök, agilty, freestyle, med mera.

Hälsa

Den japanska spetsen är en frisk ras med få rasspecifika sjukdomar. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Det är en stor hund i litet format, med stor familjekänsla, glad, vaken, pigg och arbetsvillig. Rasen har relativt låg jaktinstinkt. Japansk spets är en pigg och vaken spetshund som älskar att vara med.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 30–38 cm och tikar något mindre. Det är en lagom och harmoniskt byggd hund utan överdrifter, som ska vara elegant och vacker. Den vita pälsen på kroppen skall vara lång och riklig, speciellt från nacken till skuldrorna. På bröstet ska finnas ett vackert krås. Svansen ska ha lång, riklig behåring.

Pälsvård

Pälsen är lättskött, regelbunden borstning och kamning ända nerifrån hårbottnen en gång i veckan brukar räcka för att hålla pälsen vit och tovfri. Tikar fäller två gånger per år, hanar fäller mest i sin ungdom, ca en gång per år.

Övrigt

Kontakta flera uppfödare, träffa många individer och besök gärna en hundutställning för att dina öka kunskaper om rasen innan köp. Välj din uppfödare med omsorg. Kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever. Rasen har lätt till skall och är aktiv.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.