Jack russell terrier

Stort mod och självförtroende i liten förpackning.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland
Storbritannien
Hemland
Australien
Hundtyp
Grythund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Jack russell terrier är en sällskapshund men också en duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Det är en positiv hund, förväntansfull och glad möter den de flesta utmaningar. Man ska vara medveten om att jaktinstinkten finns där, även om man inte tänkt använda hunden till jakt. Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök. 

Om du funderar på jack russel terrier:

  • Det är en social och aktiv ras som är sällskaplig och kräver aktivering.
  • Bakom en liten och söt förpackning kan det dölja sig en jägare med skärpa och mod.
  • Den med sin självständiga läggning och påhittighet skapar egna aktiviteter som kanske inte alltid uppskattas av ägaren.
  • Den har ofta en tydlig personlighet och ganska kort stubin samtidigt som den är familjekär och ett fantastiskt sällskap.
  • Tydliga regler och list i stället för hårda nypor kan forma en jack russell till en härlig familjehund.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Jack Russell Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Jack russell terrier är en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier. Kroppen är längre än den är hög, bröstkorgens omkrets bakom armbågarna är ca 40–43 cm och mankhöjden är ca 25–30 cm. Vikten är ca 5–6 kg. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken). Färgen är vit med svarta och/eller rödgula tecken.

Skötsel

Den släthåriga varianten har en tät slät päls som inte behöver trimmas. Den strävhåriga är i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls, som behöver trimmas. En raggig päls är nästan som ett mellanting mellan slät och sträv. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig har. Den behöver också trimmas. Man ska inte klippa rasen. Klipper man av de döda hårstråna istället för att rycka bort dem med rötterna, blir pälsen porösare och absorberar väta och smuts. Det gör att hunden fryser mycket fortare i regn och blötsnö.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett stort mod och självförtroende i en liten och söt förpackning. Den är mycket social och sällskaplig. Den var ju från början avsedd för grytjakt. Med detta i bakhuvudet, är det lätt att förstå varför en liten jack russell än i dag är så positiv, självständig och modig.

Hälsa

Jack russell  har inga kända rassjukdomar men patella luxation förekommer.

Historik

Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier av lagom storlek som skulle assistera foxhundarna i rävjakten. Två varianter utvecklades ur så gott som samma linjer, enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den högre, mer kvadratiskt byggda varianten är numera känd som parson russell terrier medan den lågbenta, proportionellt längre är känd som jack russell terrier. 2001 blev den godkänd av Svenska Kennelklubben. Jack russell är en av de numerärt största raserna i terriergruppen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12