Header
SKK hem

Grönlandshund

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Rasen kommer som namnet avslöjar ursprungligen från Grönland där den i alla tider använts som dragdjur vid jakt och fångst ute på isarna. De första grönlandshundarna som kom till Sverige var dels sådana som tagits med hem av män som själva tjänstgjort på Grönland eller Svalbard, dels avkommor efter norska hundar. Utbytet med Norge har i alla tider varit stort, däremot har karantänsbestämmelser försvårat införsel av nya hundar från Grönland.

Användningsområde

Grönlandshunden är i första hand en hund för friluftsmänniskor. Det är den perfekta hunden för den som tycker om att vistas på fjället eller i skogen. Vintertid åker du skidor eller nomesläde och på sommaren klövjas hunden under vandringen. Behovet av arbete och motion är stort.

Hälsa

Rasen har ca 20% höftledsdysplasi (HD), men det är svårt att veta säkert då endast en mycket liten andel hundar blir röntgade. Detta försöker rasklubben komma tillrätta med genom att uppmana uppfödare och ägare att röntga sina hundar. I övrigt är det en sund och frisk ras.

Egenskaper / Mentalitet

Grönlandshund kännetecknas främst av sin energi, mentala styrka och oräddhet. Rasen är en passionerad och outtröttlig slädhund. Mot människor, även främmande, är den vänlig och som arbetande hund tyr den sig inte till någon särskild förare. Rasen lämpar sig inte som vakthund. Vid säl- och isbjörnsjakt visar den stor jaktinstinkt.

Storlek och utseende

Grönlandshunden är en mycket stark hund av spetstyp som är byggd för uthållighet och påfrestande arbete som slädhund under arktiska förhållanden. En viss variation i storlek finns men så länge det inte påverkar arbetsförmågan eller den exteriöra harmonin är det acceptabelt. Minsta tillåtna mankhöjd för hanar är 60 cm och tikar 55 cm. Alla färger finns, en- och flerfärgade, med undantag av albinos som inte är tillåtet i rasstandarden. Pälsen är dubbel, det vill säga en mjuk underull och ett tätt, rakt och grovt täckhår utan lockar eller vågor.

Pälsvård

Hunden fäller sin päls vår och höst, och behöver då borstas. Däremellan är pälsvården obetydlig.

Övrigt

Grönlandshund är en naturlig ras med ett väldigt ursprungligt beteende som kräver en engagerad ägare. Rasen trivs bäst när den regelbundet får arbeta, och då helst inom drag. Det är en hund som tycker om människor, kända som okända. Den kan vara svår att ha i stor flock med andra hundar. En mindre familjegrupp är det bästa. Stark jaktinstinkt gör att vuxna hundar kan vara svåra att ha lösa i naturen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.