Header
SKK hem

Grand basset griffon vendéen

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Grand basset griffon vendéen härstammar som alla bassetraser från en större hund, i detta fall grand griffon. De första urvalen gjordes i slutet på 1800-talet då man försökte få fram individer med raka ben. Fransmannen Paul Dezamy anses vara den som fastställt typen. I dag kan rasen användas för jakt på alla pälsvillebråd, allt från kanin till vildsvin.

Användningsområde

Rasen är perfekt lämpad för jakt på begränsade områden. Den är snabbast av alla bassetraser, uthållig, modig och något envis. Rasen bör fostras med fast hand redan i unga år. Den är lättlärd och inte långsint. Rasen passar inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är snabb, har stor jaktlust och ett bra skall. Den är modig. Hunden har en passande pälskvalité som skyddar mot skador vid jakt i snårig terräng. Rasen är något envis och självständig men klok och dresserbar.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 40–44 cm och för tikar 39–43 cm. Pälsen är sträv, inte alltför lång eller åtliggande. Färgen är fawn, viltfärgad, vit och svart, vit och fawn, vit med viltfärgade fläckar, trefärgad eller svart med tanteckning.

Pälsvård

Pälsen behöver kammas igenom då och då samt trimmas ordentligt ca två gånger per år.

Övrigt

Se även rasvarianten petit bassen griffon vendeen. Kontakta gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.