Header
SKK hem

Gos d'atura catalá

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen härstammar från den katalanska delen av Pyrenéerna i Spanien och har mycket gamla anor som vallhund och boskapsvaktare. Den erkändes officiellt som ras 1929 och rasen kom till Sverige 1997.

Användningsområde

Gos d'atura catalá är en mångsidig ras som kan delta i de flesta hundsporter till exempel bruksgrenar, vallning, viltspår, agility, lydnad, rallylydnad och freestyle.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Det är en aktiv ras av vallhundstyp som gärna arbetar tillsammans med sin familj. De kan mycket väl fungera som utmärkta sällskaps- och familjehundar men de vill också använda sin energi och intelligens. Det finns en del vaktinstinkter kvar som man bör vara medveten om vid köp av valp. De är lättlärda men också självständiga och tar gärna egna initiativ!

Storlek och utseende

Gos d'atura catalá är en lurvig, långhårig ras. Mankhöjd för hanar är 47–55 cm och för tikar 45–53 cm. Vikten är ca 19–22 kilo. Färgen är en blandning av fawn, sobel, kastanjebrun, grått och black and tan.

Pälsvård

Trots att det är en långhårig ras är pälsen lättskött och kräver normalt endast en ordentlig genomkamning en gång per vecka i vuxen ålder. Pälsen kräver ingen klippning eller trimning.

Övrigt

Tänk på att en gos d'atura catalá vill leva ett aktivt liv och kanske inte alltid nöjer sig med att enbart ligga på soffan och få ett varv runt huset. De gillar aktivitet och glada upptåg!

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.