Header
SKK hem

Flatcoated retriever

Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Rasen kommer ursprungligen från England där den har använts som fågel- och småviltsapportör under lång tid. Rasen kom till Sverige på 60-talet och har sen dess blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.

Användningsområde

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning. Rasen är aktiv och behöver såväl mental som fysisk träning. Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.

Hälsa

Flatcoated retriever har en relativt låg frekvens av led-dysplasi (höfter och armbågar) men det finns en överrepresentation av olika former av tumörer. Läs mer om rasens hälsa på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet

Flatcoated retrievern är en trygg, social och lekfull hund. Den har en positiv och vänlig attityd samt ofta en intensivt viftande svans. Det vakna och lyhörda temperamentet gör den lämpligt att fullgöra sina arbetsuppgifter som apporterande fågelhund.

Storlek och utseende

Den är en vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck. Den ska ge intryck av styrka utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition. Endast den svarta och bruna färgen är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande på utställning.

Pälsvård

Den har en lättskött päls som kräver en del borstning och trimning.

Övrigt

Får rasen mental och fysisk stimulans blir den lugn och harmonisk hemma. Den både kan och vill följa med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, och alltid med en positiv inställning samt en glatt viftande svans.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Flatcoated retriever

Mer information