Field spaniel
Familjekär och älskar aktiviteter
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Field spaniel fungerar idag som en bra familjehund. Den har välutvecklad luktsinne och gillar olika nosarbeten så som viltspår och nosework. Rasen hänger gärna med på olika aktiviteter, till exempel vandring, jakt, rallylydnad eller hemmatrix. Huvudsaken är att den får vara med på det som familjen hittar på.
Historiskt är field spaniel en stötande och apporterande fågelhund. Spanieln ska under jakt söka i ett sicksackmönster så nära jägaren att viltet finns inom skotthåll. När villebrådet flyger eller springer upp och skott avlossas ska hunden stanna och därefter ska den på kommando apportera viltet till jägaren.
Om du funderar på field spaniel:
-
Field spaniel är ursprunglig i sitt sätt och behöver en trygg, konsekvent och tydlig fostran redan från valpstadiet.
-
Rasen är envisare än de flesta andra spaniels, men den är också fridsammare.
-
Den utvecklas långsamt både fysiskt och psykiskt. Tikar är fullvuxna tidigast vid 2–3 års ålder och hanar vid ca 4 år.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Field Spaniel Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Field spaniel är välbalanserad och välväxt, byggd för rörlighet och uthållighet. Färgen är svart, blue roan (svartskimmel), leverbrun, liver roan (brunskimmel) eller någon av dessa färger med tanteckning. Hos enfärgade hundar är det tillåtet med vitt eller roan (skimmel) på bröstet. Den vanligaste färgen är enfärgad leverbrun, med eller utan bröstfläck. Mankhöjden för både hanar och tikar är cirka 46 cm och vikten 18–25 kg.
Skötsel
Pälsen hos field spaniel ska vara lång, åtliggande, glansig och silkesaktig, aldrig lockig, kort eller sträv. Pälsen ska vara tät och tålig mot väder och vind. Behäng (partier med längre hår) finns på bröstet, kroppens undersida och på benens baksidor, men inte nedanför hasorna. En del valpar och unga hundar kan ha mycket tjock päls medan andra individer har vuxenpäls från början.
Till vardags behöver pälsen kammas igenom och badas vid behov. Tassar och insidan av öronen behöver klippas någon gång per månad. Inför utställning eller om man vill ha sin hund prydlig, så trimmar och klipper man oftare.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är pigg och glad, men ändå sansad och lugn. Den är jämn i humöret, stressar inte upp sig och skäller mycket sällan, men pratar gärna. Field spanielns mest utpräglade drag är dess integritet. Det är inte en hund som ögonblickligen och reservationslöst accepterar vem som helst. Detta gör att man får intryck av en viss värdighet hos rasen. En field spaniel får vara reserverad, men aldrig skygg.
Rasen är mycket signalsäker och behöver hanteras med tålamod och konsekvens. Det är en mjuk hund som är mån om att vara till lags. Den är av naturen mycket trogen sin ägare.
Hälsa
Rasen får betraktas som relativt frisk.
Historik
Field spaniel har utvecklats från gruppen landspaniel och har samma ursprung som cocker-, sussex- och springer spaniel. Här tog man tillvara de praktiska jaktegenskaperna och utvecklade en stötande och apporterande ras. Den utvecklades tyvärr till att bli en låg och lång hund med bristande jaktintresse. Under 1950-talet tog avelsarbetet ny fart och man korsade ännu en gång in engelsk springer spaniel. Rasen är fortfarande till antalet en mycket liten ras. 1974 kom den första hunden till Sverige. 1986 bildades Field Spanielklubben.
Dokument
-
pdf
Rasstandard field spaniel
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, field spaniel
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium field spaniel
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12