Header
SKK hem

Dogue de bordeaux

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Dogue de bordeaux är en av Frankrikes äldsta hundraser. Den omnämns redan på 1300-talet. I mitten av 1800-talet användes hundarna för jakt på till exempel vildsvin, till hundslagsmål, som vakt av hem och boskap eller som hjälpreda till slaktaren. Rasen minskade kraftigt i antal under de båda världskrigen och var nära nog utrotad efter det andra världskriget, men fick en ny start under 1960-talet. Den första individen importerades till Sverige 1992 och första kullen föddes 1994.

Användningsområde

Tidigare användes rasen för vakt och jakt, men numera anses den mest lämpad som sällskapshund.

Hälsa

Många tenderar i dagsläget att bli för tunga. Allt för tjocka och många rynkor i ansiktet kan påverka individens ögon negativt.Rosslande andning och överdriven salivproduktion kan ses som tecken på andningsbesvär.Ta reda på föräldradjurens historik när det gäller dessa problem. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) med fokus på sund anatomi och ögonstatus.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är väldigt trogen sin familj. Kan vara reserverad mot främlingar. Den har ett väl utvecklat luktsinne och kan med fördel aktiveras med sökaktiviteter. Med rätt motivation lär den sig snabbt. Det finns vaktegenskaper i rasen, en del individer besitter mer - en del mindre.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 60–68 cm och tikar 58–66 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 45 kg. Någon maxvikt finns ej. Färgen är enfärgat i alla nyanser av rödgult, från mahogny till isabella (gulvit). Masker i färgerna röd, brun och svart är godkända.

Pälsvård

Pälsen är dubbel och bör borstas mer vid fällningsperioderna, däremellan fäller de små hår. Pälsen bör alltid torkas efter bad då den är blöt länge. Klo- och öronvård bör utföras varje vecka.

Övrigt

En dogue de bordeaux är en mycket personlig hund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.