Dansk-svensk gårdshund

Aktiv, alert, lättlärd mångsysslare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Danmark och Sverige
Hundtyp
Gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Dansk-svensk gårdshund är en liten, pigg, sund och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och utställning lämpar sig bra som aktiviteter. Många tränar och tävlar också viltspår. Än idag tjänstgör en del dansk-svenska gårdshundar som råttjägare, men det stora flertalet är sällskapshundar. 

Om du funderar på dansk-svensk gårdshund:

  • Rasen behöver på grund av sin påhittighet och sitt livliga temperament aktiveras för att må bra.
  • En del individer går inte att ha lösa utan mycket träning, eftersom de gärna ger sig ut på äventyr.
  • En av gårdshundens uppgifter är att hålla vakt. Den har därför lätt för att skälla  om den upptäcker något att larma om.
  • Trots att rasen är tålig och robust så är den följsam och lyhörd.
  • En dansk-svensk gårdshund är beroende av mänskligt sällskap och fysiskt kontakt och tycker inte om att bli lämnad ensam.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Dansk-svensk gårdshund är en lite mindre hund och ger ett livligt intryck. Mankhöjden för hanar är ca 34–37 cm och för tikar är ca 32–35 cm. Rasen har en rejäl kroppsmassa för sin storlek. Huvudet är litet i förhållande till kroppen. Svansen är naturligt långt, halvlång eller medfödd stubbsvans. Pälsen är kort och färgen är övervägande vit med en eller flera fläckar i olika färgkombinationer.

Skötsel

Pälsvården är minimal eftersom pälsen är kort, hård och slät utan underull. I fällperioden kan man borsta igenom hunden dagligen, vilket brukar räcka för att hålla pälsen fin och därutöver kan man ge den ett bad vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och kräver en del aktivering. Trots att hunden är liten är det alltså en ganska krävande ras och behöver någon form av regelbunden stimulans för att må bra. Mellan arbetspassen är den en riktig kelgris som gärna kryper upp i knät, ligger nära intill och kopplar av. Gårdshunden tycker mycket om värme och ligger ofta och kopplar av i solen.

Det är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på dess hemområde. I övrigt är det inte en skällig hundras.

Hälsa

Dansk-svensk gårdshund är generellt en frisk och sund hundras med få hälsoproblem. 

Historik

Hundtypen har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Gårdshunden har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. Den dansk-svenska gårdshundens kynologiska ursprung är oklart. Troligen har den sitt huvudsakliga ursprung dels i pinscherraserna och dels i de brittiska vita jaktterrier, från vilka även jack russell terriern och foxterriern stammar.

Rasen erkändes 1987 i Sverige och Danmark under namnet dansk-svensk gårdshund och är erkänd av FCI, den internationella kennelfederationen, sedan 2019. Rasen är en del av det svenska kulturarvet. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12