Header
SKK hem

Dandie dinmont terrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Dandie dinmont terrier har som rastyp varit konstant sedan slutet av 1600-talet. Den har fått sitt namn efter Dandie Dinmont, en av personerna i Sir Walter Scotts roman Guy Mannering, som utgavs år 1815. Förebild för hundbeskrivningen i romanen var små strävhåriga jaktterrier som sedan länge funnits i gränstrakterna i norra England och södra Skottland.

Användningsområde

Den är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter. Numera är den en uppskattad sällskapshund.

Hälsa

Påvisade ärftliga sjukdomar är diskbråck, glaukom (ögonsjukdom) och Cushings syndrom (förhöjd koncentration av binjurehormonet kortisol).

Egenskaper / Mentalitet

Dandie dinmont terrier är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Storlek och utseende

Vikten är ca 8–11 kg. Huvudet, som är täckt med vacker silkeslen päls, är mycket typiskt för rasen. Ögonen är stora, kloka och har ett intelligent uttryck. Den långa kroppen är lågställd och vesslelik med korta kraftiga ben. Pälsen är dubbel, bestående av mjuk underull och hårdare täckhår som inte är strävt men ger en frasig känsla vid beröring. Pälsfärgen är peppar eller senapsfärgad.

Pälsvård

Pälsen bör kammas igenom minst ett par gånger i veckan. Pälsen behöver i regel trimmas några gånger per år.

Övrigt

Rasen är mycket lättsam, passar både en aktiv familj som en pensionär, och fungerar oftast mycket bra bland andra hundar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.