Collie, korthårig
Elegant, lättlärd och gillar att träna
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vallhund, brukshund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Korthårig collie är en brukshund som passar bra för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen är aktiv, lättlärd och gillar att träna. Den har visat goda resultat inom bruks, lydnad, agility, viltspår, rallylydnad och som servicehund.
Rasen är en populär utställningshund. Det är en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin flock.
Om du funderar på collie, korthårig:
- Rasen är stor och behöver ett aktivt liv. Har du tid, plats och ork?
- Träffa flera vuxna individer från olika uppfödare innan du bestämmer var du ska köpa din collie.
- Vänd dig till uppfödare som inger förtroende samt är villiga att besvara frågor angående föräldrar och rasen i stort.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Collieklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Lång- och korthårig collie skiljer sig utseendemässigt bara genom pälslängden. Båda hårlagen förekommer i tre olika färger; sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. En collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.
Skötsel
Den korthåriga pälsen är mycket lättskött. Använd gärna sämskskinn och borsta när hunden fäller. Badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är vänlig till sinnelaget, lättlärd och lyhörd. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur. Den ska vara arbetsvillig och varken nervös eller aggressiv.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man bland annat uppmärksammar mentaliteten. Rasklubben arbetar aktivt med mentalitetsfrågor, bland annat genom projektet Mentalt Sund Collie, där ett mentalindex har tagits fram.
Hälsa
Korthårig collie är att betrakats som en relativt frisk hundras, men Collie Eye Anomaly, CEA, och colobom (ögonsjukdomar) och höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man bland annat uppmärksammar bett, ögon och mentalitet.
Historik
Collie, som i dag finns som lång- respektive korthårig, anses vara skotsk, men var rasen egentligen kom från är okänt. De dyker upp som vallare av de enorma fårhjordar som följde härarna under tiden för romarnas invasion av de brittiska öarna.
Första gången rasen ställdes ut var 1861 i England. Drottning Victoria var en stor beundrare av collie vilket ökade intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar. Rasen blev lanserad som sanitetshund, vilket var föregångare till dagens räddningshund.
Dokument
-
pdf
Rasstandard collie korthårig
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, collie
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium collie
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12