Header
SKK hem

Cirneco dell'etna

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Cirneco dell’etna är en gammal italiensk ras av urhundstyp. I vissa studier hävdas att den härstammar från gamla jakthundsraser i Nildalen vid tiden för faraonerna. Sentida forskare hävdar att det är en infödd siciliansk ras från grannskapet runt Etna. Rasen kom till Sverige år 2000.

Användningsområde

Rasen är en smidig och uthållig hund som med sin avståndssyn, goda hörsel och uppmärksamhet används för att jaga vilda kaniner på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige.

Hälsa

Rasen är överlag mycket frisk och har inga fastställda genetiska hälsoprogram.

Egenskaper / Mentalitet

Cirneco dell´etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Den ska kunna arbeta tillsammans med flera hundar, även av samma kön.

Storlek och utseende

Den är en ganska liten hund. Mankhöjd för hanar är 46–52 cm och tikar 42–50 cm. Vikt för hanar är 10–12 kg och tikar 8–10 kg. Pälsen är kort, tät och slät. Färgen är röd och kan ha vita inslag. Den kan också vara helt vit, ibland med orangefärgade tecken.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Övrigt

Rasen är livlig, aktiv och läraktig, vilket gör den lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.