Chow chow

Ståtlig, självständig, trofast och finns i två pälsvarianter

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland
Kina
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Chow chow bör först och främst ses som en ren sällskapshund, även om enstaka individer har lyckats inom agility, spår, bruksprov och liknande. När man ser denna hundras i full päls är den iögonfallande. Den kraftiga, kompakta kroppen med dess ståtliga lejonman och dess speciella huvuduttryck. 

Typiska karakteristiska drag för rasen är dess blåsvarta tunga och pendlande gång. En chow chow ska ha värdighet samt självsäkerhet och vara stolt, aktiv och pigg.

Om du funderar på chow chow:

  • Rasen är väldigt knuten till hela sin familj och vänner men övriga mot människor visas oftast mycket litet intresse.
  • Även om rasen inte kräver aktiviter och träng, behöver den dagligen flera promenader.
  • Det inte en hundras om man tänkt sig en tävlingskarriär i hundsporter.
  • Chow chow har en tät tjock päls och viss pälsvård krävs.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Chow Chow Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 48–56 cm och tikar 46–51 cm. En chow chow ska vara rörlig, kompakt och väl samlad. Den ska vara tydligt välbalanserad med lejonlikt utseende. Rasen ska ha en stolt och värdig hållning. Svansen ska bäras väl över ryggen.

Chow chow ska ha blåsvart tunga och en karakteristisk pendlande gång. Färgen är enfärgat svart, röd, blå, fawn, crème eller vit, ofta skiftande, men inte i form av tecken eller fläckar.

Skötsel

Chow chow förekommer i två pälsvarianter, kort- och långhår. Den ska varken klippas eller trimmas och trots sin päls är pälsvården relativt enkel. En genomborstning per vecka räcker oftast, förutom vid fällning då det krävs lite mer. En valp kräver mer regelbunden borstning tills dess att den tappat sin valppäls.

Egenskaper och mentalitet

Chow chow är en lugn, stabil och tystlåten ras. Den är inte särskilt krävande och passar den som önskar en trevlig lojal sällskapshund. Det ligger inte i dess natur att lyda sin ägares minsta vink. Det är ingen hund man cyklar eller springer med, men den följer oftast gärna med ut på långpromenader och uppskattar om den har tillgång till att kunna få ligga ute i trädgården.

Till temperamentet är den självständig och trofast men aningen reserverad. Det är inte en hund som tycker om att stå i centrum utan är lite mer tillbakadragen till sin natur.

Hälsa

Inom rasen förekommer hälsoproblem som andningsproblem, entropion (inåtvända ögon lock) som i de flesta fall förekommer när det finns för mycket hud. Det finns även korsbandsskador, höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, att ta hänsyn till. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, när det gäller andningsproblem, dåligt vinklat bakställ (bakben och dess vinklar) och överdriven mängd hud i ansiktet.

Historik

I Kina har en liknande hundtyp funnits i tusentals år. Rasen var främst var mans hund och användes till jakt, drag, klövjning och vakt. Den användes också för att vakta templen i Kina. Ordet chow är pidginengelska och betyder mat. 

De första exemplaren kom till Europa redan på 1700-talet. I slutet av 1800-talet inleddes avelsarbetet i England och 1895 skrevs den första rasstandarden, som i stort sätt gäller än idag. 1920 registrerades den första individen Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12