Header
SKK hem

Chodský pes

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Chodský pes är en ung ras, men vars anor/hundtyp man kan härleda ända till 1300-talet. Det kontrollerade avelsarbetet började i mitten av 1980-talet. Rasen härstammar från Chodskoregionen i Tjeckien och användes som vall-, vakt- och herdehundar. År 2019 blev rasen erkänd av FCI. Läs mer om rasen historik på rasklubbens webbplats.

Användningsområde

Rasen är en allroundhund som passar de flesta typer av aktiviteter samt hundsporter och är särskilt lämpad för grenar inom Svenska Brukshundklubben. I Tjeckien används de fortfarande som arbetande vallhundar men är även framgångsrika inom andra hundsporter såsom bruksprov, räddningshund, lydnad och freestyle. Som blivande valpköpare bör man fundera på vad man vill göra med sin hund och välja uppfödare utifrån det.

Hälsa

Chodský pes är en förhållandevis frisk hundras men det förekommer höftledsdysplasi (HD). Rasklubben arbetar aktivt med att kartlägga rasens hälsoläge och strävar efter en så låg inavelsökning som möjligt. Läs mer på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen kännetecknas av sitt livliga temperament, stora nyfikenhet, vänliga sinne och stabila karaktär. Den är snabb i sina reaktioner, synnerligen vaksam, lättlärd och uppmärksam. Dess välutvecklat luktsinne gör den väl lämpad för sök- och spårarbeten. En god grundläggande hundkunskap rekommenderas samt att du som valpköpare vill vara aktiv med din hund.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 52--55 cm och tikar 49--52 cm, +- 2 cm. Vikten för hanhundar är 19-27 kg, och för tikar 17-24 kg. Färgen är svart med tanteckning.

Pälsvård

Pälsen, vilken är rak eller lätt vågig, är lättskött. Täckhåret är 5--12 cm långt, tätt och grovt. Underullen är riklig.

Övrigt

Rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.