Cavalier king charles spaniel

Tillgiven och käck med lång silkig päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen lever väl upp till de förväntningar man kan ha på en sällskapshund. Den är i allmänhet orädd, social med både människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Den är sportig och passar utmärkt som sällskapshund och för utställning, agility, lydnad och andra roliga hundsporter.

Om du funderar på cavalier king charles spaniel:

  • Rasen är en mycket bra familjehund, både som sällskapshund och som sportig kompis.
  • Köp alltid en rashund som har SKK registreringsbevis och som är efter föräldradjur som uppfyller kraven för undersökning av hjärtat. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Önskvärt är en liten, välbalanserad hund, helst cirka 5,5–8 kg, men större individer förekommer. Mankhöjden är vanligen 30-35 cm. En hund av spanieltyp, utan överdrifter, med ett milt ansikte med stora, mörka, runda ögon. Färger: black & tan (korpsvart med rödbruna tecken), ruby (varm kanstanjeröd), blenheim (varmt kastanjefärgade tecken i väl uppbrutna fält på pärlvit botten), tricolor (svart och vitt jämnt fördelat och uppbrutet, med rödbruna tecken).

Skötsel

Pälsen ska vara lång, riklig och silkig, utan lockighet. Lätt vågighet är acceptabelt men rak päls är korrekt. Den ska aldrig trimmas, men pälsen på tassarna bör hållas efter om den är riklig, så att inte filtmattor bildas undertill eller mellan tårna. Pälsen bör borstas igenom regelbundet och särskild uppmärksamhet bör läggas på pälsen bakom öronen som är riklig och mjuk och lätt kan bilda tovor.

Egenskaper och mentalitet

Den är en liten och lagom hund av spanieltyp. Typ och temperament är mycket viktiga egenskaper. Den är livlig, behagfull och välbalanserad med ett milt uttryck. Till karaktären är den absolut orädd och käck, glad, vänlig, aldrig aggressiv och utan varje antydan till nervositet. Dess tillgivenhet och mjukhet gör den till en idealisk sällskapshund som passar in i de flesta miljöer.

Hälsa

Rasens vanligaste hälsoproblem är blåsljud på hjärtat och därför har rasen ett hälsoprogram för detta. Alla cavalierer som går i avel ska ha ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning innan avel. Rasens hängande öron kan innebära att det förekommer lindriga öronproblem. Rasens relativt stora ögon bör man också ägna en del uppmärksamhet åt. Syringomyelia är en neurologisk sjukdom som finns i rasen och den kan bland annat orsaka svår smärta. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt.

Rasen ingår i Breed Specific Instructions, BSI, för bland annat huvudets form, ögon och andning.

Historik

Hundar av spanieltyp har funnits i Europa sedan mer än tusen år. Ofta kan man se en förbluffande modern typ av spaniel på målningar av mycket gammalt datum. Redan från 1200-talet finns det avbildningar av dvärgspaniel. I mitten av 1830-talet började engelsmännen korsa in ostasiatiska småhundar i king charles spanieln. Först år 1945 erkändes den som enskild ras av engelska kennelklubben. Rasen är numera spridd över världen och den är en mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund.

För uppfödare

Cavalier king charles spaniel har ett rasspecifikt hälsoprogram för hjärta som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här: 

Hälsoprogram för cavalier king charles spaniel

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12