Header
SKK hem

Cao fila de sao miguel

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Cão de fila de são miguel är en av de hundraser i Europa som fortfarande används som arbetande boskapsvaktare och de flesta hittas i sin ursprungliga region – Azorerna. Rasen finns dokumenterad sedan början av 1800-talet och 1978 inleddes en inventering och rasen godkändes 1983 av den portugisiska Kennelklubben, Clube Português de Canicultura (CPC). FCI godkände rasen 1995.

Användningsområde

Rasen är utmärkt som boskapshund och väktare av folk och egendom. Den är mycket bestämd mot främlingar, men foglig med sin ägare. Den är mycket intelligent och läraktig. I Portugal används rasen främst inom polis och bevakning.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är i grunden en arbetande vakthund som kräver både motion, aktivering och meningsfull sysselsättning. SKK rekommenderar blivande valpköpare/hundägare att noga överväga detta ansvar och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och studera resultat från mentalbeskrivningar.

Storlek och utseende

Cao fila de são Miguel är en atletisk, medelstor till stor hund, vikt runt 30 kg. Mankhöjd för hanar 50-60 cm och tikar 48-59 cm. Pälsens färg är brindle – allt från ljust till mörkt brun och ibland nästan helt svart, med svart mask på nos och ansiktet. Vita päls kan finnas på undersida av halsen, bröstet och tassar.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och ska vara kort, slät, tjock med hårda hårstrån. På lårets baksida, under och på svansen är pälsen lite längre.

Övrigt

Rasen är ovanlig i Sverige. Det är ingen förstagångs hund utan kräver en mycket van hundägare.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.