Header
SKK hem

Cao da serra de aires

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen har till sitt ursprung troligen nära släktskap med andra vallhundar i området på och omkring Pyreneiska halvön. Man tror att berger des pyrénées, gos d´atura catalá och även briard är inblandade. Cao da serra de aires har använts och används fortfarande som vakt och vallhund i Alentejo, i södra Portugal. Första individen i Sverige importerades 1995.

Användningsområde

Rasen är en vallhund och har egenskaper som gör att den är skicklig på att hålla boskapen väl samlad i markerna samt hämta djur som kommit ifrån flocken. Den används till all tamboskap som hästar, grisar, får och getter. De sista tiotal åren har den även blivit en populär sällskapshund, där den passar bra till hundsporterna agility, lydnad och annat som innehåller mycket aktivitet.

Hälsa

Rasen är generellt frisk och sund men höftledsdysplasi (HD) förekommer. Rasklubben arbetar aktivt med att få så många som möjligt att röntga sina hundar.

Egenskaper / Mentalitet

Cão da serra de aires är livlig, intelligent, tålig och mycket tillgiven sin familj. Då rasen har ett ibland reserverat och avvaktande sätt är den kanske inte lämplig som förstagångshund. Den kan förefalla vek men är under ytan en tuff och modig hund som kräver sin ledare. Valpen behöver tränas socialt redan från början i olika miljöer, med andra hundar och djur, och få träffa mycket människor som hälsar på och tar i valpen.

Storlek och utseende

Cão da serra de aires är en medelstor hund med lång och medelgrov päls utan underull. Mankhöjd för hanar är 45–55 cm och för tikar 42–52 cm. Vikt är 12–18 kg. Färgen är gul, kastanjebrun, grå, fawn eller varggrå i olika nyanser eller svart med tantecken.

Pälsvård

Den har en lång smutsavvisande päls som är relativt lättskött. Däremot tar den gärna med sig lite av naturen in efter promenader. Det räcker med att gå igenom pälsen en gång i veckan på en vuxen hund. Innan vuxenpälsen är klar krävs dock mer vård för att hålla den i trim.

Övrigt

Rasen är ingen idealisk förstagångshund då den är modig, tuff och kan vara reserverade mot främlingar. Det är viktigt att ta sig tid att miljö- och socialträna sin valp från början. Rasen kräver daglig aktiv sysselsättning och kräver en tydlig ledare.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.