Header
SKK hem

Cao da serra da estrela, pelo compr

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasen är känd sedan många hundra år som bergshund från Serra da Estrela i norra Portugal. Trots sitt okända ursprung kan rasen anses vara en av de äldsta raserna på iberiska halvön.

Användningsområde

Under många sekler har dessa fyrfota väktare varit herdens trotjänare, kamrat och arbetsvän. Dess jobb var, och är i vissa områden i Portugal, att vakta flocken. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Hälsa

Cão da serra da estrela uppnår ofta en hög levnadsålder (12–14 år). Rasen anses som frisk överlag men höftledsdysplasi (HD) förekommer, men inte i någon större utsträckning.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har en hel del vaktinstinkt. Den är trogen och lojal sin flock/familj och kräver en fast hand. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Den är en stor, kraftfull, majestätisk och rörlig hund. Mankhöjd för hanar är 65–72 cm och tikar 62–68 cm. Vikt för hanar är 40–50 kg och tikar 30–40 kg. Rasen finns både som korthårig (pêlo curto) och långhårig (pêlo comprido). Färgerna är fawn (från gräddfärgad rakt genom gulbrunt till röd), varggrå, gul och brindle, antingen enfärgade eller med vita tecken.

Pälsvård

Under fällningsperioden bör man borsta och plocka bort löst sittande hår.

Övrigt

Rasen kallades tidigare estrela mountain dog.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.