Header
SKK hem

Canadian eskimo dog

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Rasen kommer ursprungligen från Kanada där inuiterna tros i över 1 000 år använt hundtypen som släd- och jakthund. Under somrarna fick hundarna även hjälpa till att bära packning.

Användningsområde

Trivs som släd- och packhund, sk klövjning. Rasen kräver mycket friluftsliv och fysiska aktiviteter samt utmaningar. Behovet av arbete och motion är stort, vilket gör att rasen inte är lämplig enbart som sällskapshund.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen kännetecknas av sin energi, vilja till fysiskt arbete, mentala styrka och oräddhet. Det är en passionerad och outtröttlig slädhund. Rasen är vänlig men vid säl- och isbjörnsjakt visar den stor jaktinstinkt. Den har lätt för att skälla och yla.

Storlek och utseende

Rasen är en stark och uthållig hund, mycket väl anpassad för det påfrestande arbete som slädhund under arktiska förhållanden innebär. Mankhöjd och vikt för hanar är 58-70 cm, 30-40 kg och tikar 50-60 cm, 18-30 kg. Många färger är tillåtna, men ingen färg får vara helt dominerande på kroppen.

Pälsvård

Pälsen är tjock och ”dubbel” med en mjuk underull och ett rakt, hårt och grovt täckhår. Hunden fäller pälsen vår och höst, och behöver då borstas. Däremellan är pälsvården obetydlig.

Övrigt

Stark jaktinstinkt gör att hunden inte bör springa lösa i naturen. Den första individen registrerades 2019 i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.