Header
SKK hem

Bullterrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Då rasen presenterades blev den omtalad i litteraturen som ”The New Bull Terrier” då den skiljde sig från den hitintills kända rasen ”Bull and Terriers” vilket var en kombination av bulldogg och olika terrierraser. Rasen skapare, James Hinks, mål var att skapa en helt vit hund. Dock sker en förväxling mellan vad som i gamla källor omtalas som ”Bull and Terrier” och vår egen ras. Då hade kamp mellan hundar och andra djur varit förbjudet sedan 1835, varför det inte är troligt att bullterriern blev skapad för kamp. Rasen erkändes av engelska kennelklubben 1887.

Användningsområde

Bullterrier är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning.

Hälsa

Rasen har vissa problem med immunologiska sjukdomar men även hjärtfel och njursjukdom förekommer. Rasklubben har utarbetat ett inofficiellt hälsoprogram där man rekommenderar att årligen testa hjärta, hud och njurar. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för att uppmärksamma trång underkäke där hörntänder kan gå upp i gomtaket, irriterad hud, tunn päls och alltför små ögonöppningar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett stabilt psyke och är godmodig, lekfull och en sann livsnjutare. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som gör att den kan upplevas som svåruppfostrad. Den härstammar från dogg och terrier och därifrån har den fått en karakteristisk mix av självständighet, sävlighet, nyfikenhet och explosivitet. Den kräver en konsekvent uppfostran med givna regler redan från valpstadiet.

Storlek och utseende

Hunden ska ge intryck av att ha maximal substans för sin storlek. Rasen ska vara kraftigt byggd, muskulös, välbalanserad och rörlig, med ett intresserat, bestämt och intelligent uttryck. Unikt är den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet. Oberoende av hundens storlek ska könsprägeln vara markerad. Färgen är helvit med svarta eller tigrerade fläckar, två- eller trefärgade med svart, brindle (tigrerad), röd eller fawn där vit färg inte är dominerande. Rasen finns med i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) gällande inverterade hörntänder.

Pälsvård

Pälsen ska vara kort, åtliggande, jämn och hård samt ha en vacker glans. Den är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

De är viktigt att förbereda sig väl innan man skaffar en bullterrier. De har en stor personlighet och är ofta egensinniga. Det sägs ibland att de inte är lämpliga som förstagångshundar men det går också att peka på det motsatta. Bullterriers är både speciella och personliga och kan ställa stora krav på sina ägare.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.